Tentoonstelling

The Next Economy

The Next Economy. Foto: Hans Tak
The Next Economy. Foto: Hans Tak
    • van 23 april tot en met 10 juli 2016
    • Fenixloods II, Katendrecht
    • Veerlaan 21B, Rotterdam

In de hoofdtentoonstelling van IABR 2016: Next Economy waren meer dan zestig projecten te zien, deels het resultaat van ontwerpend onderzoek in IABR–Ateliers, deels bijeengebracht via een internationale open call en deels speciaal voor de biënnale geproduceerd samen met nationale en internationale partners.

In projecten van over de hele wereld werden nieuwe combinaties van wonen en werken, alternatieve productieketens en een slimmere balans tussen de formele en informele stad verkend, waarbij ‘smart’ technologie werd ingezet voor een sociaal inclusieve agenda. Van radicale scenario’s voor de energietransitie tot voorbeelden van experimentele, coöperatieve gebiedsontwikkeling; en van megaprojecten op de Noordzee en in Afrika tot lokale initiatieven in Zuid-Amerika, China en Rotterdam.

    • Credits
Tentoonstelling The Next Economy. Foto: Nina Felius

De tentoonstelling Next Economy bestond uit een brede waaier van projecten die op verschillende wijze tot stand kwamen. Een deel bestond uit de resultaten van drie IABR–Ateliers in Nederland - in Groningen, Utrecht en Rotterdam - en twee in het buitenland – in Brussel en Albanië. Daarbij waren drie belangrijke stedelijke opgaven geïdentificeerd: energietransitie, een gezonde en solidaire stad en de productieve stad. Deze thema’s stonden ook centraal in de Call for Projects die internationaal werd uitgezet. Uit bijna 300 inzendingen koos het curatorteam 23 best practices die mogelijke en realistische oplossingen en praktijken aandragen en zo de weg verkennen naar de Next Economy.

Installatie 2050 - An Energetic Odyssey. Foto: Hans Tak

Hoofdcurator Maarten Hajer en de curator van IABR–2014, Dirk Sijmons, leidden samen een kortlopend atelier dat de mogelijkheden voor en implicaties van grootschalige winning van windenergie op de Noordzee in beeld brengt. Ook dit onderzoek werd in de tentoonstelling gepresenteerd.

De Zuid-Afrikanen Edgar Pieterse, Mark Swilling en Tau Tavengwa werden uitgenodigd om een speciale selectie te maken van projecten die zicht bieden op het verstedelijkingsproces in Afrika en de uitdagingen voor de Afrikaanse stad op het gebied van de energietransitie, een gezonde, solidaire en productieve stad. Yang Lei van het China Building Centre selecteerde projecten die het engagement van ontwerpers tonen, in weerwil van de harde vastgoedeconomie van de Chinese stad.

Overzicht tentoonstelling The Next Economy. Foto: Dorine Baars

Ook de stad São Paulo, het Planbureau voor de Leefomgeving, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Havenbedrijf Rotterdam en het College van Rijksadviseurs ontwikkelden projecten speciaal voor de 7e editie van de IABR.

Behalve een tentoonstelling was de biënnale in 2016 ook een werkplaats. Ruim tien weken lang functioneert de tentoonstellingsruimte als platform voor What's Next?, een doorlopend programma voor debat en uitwisseling, voor conferenties, lezingen en workshops. Een open plek, waar ruimte is voor reflectie, verkenning en verbeelding.