Onderzoek

Atelier Brussel

De productieve metropool BXL

2015 - 2016

Atelier Brussel: De Productieve Metropool BXL vertrekt vanuit de overtuiging dat in de metropolitane ruimte het fundament gelegd kan worden voor de productieve stad van de toekomst, waarbij tegelijk sociale, ecologische, economische en ruimtelijke winsten kunnen worden geboekt, langs beide kanten van de gewestgrens.

Het Atelier onderzoekt een betere afstemming tussen de veranderende economie en de organisatie van de ruimte voor productieve activiteiten in het metropolitane gebied van de hoofdstad. Hoe kunnen ruimtelijke kwaliteit en stedelijke economie elkaar versterken en wie maakt de productieve stad?

Foto: Bas Bogaerts
Foto: Bas Bogaerts
    • Credits

Een productieve stad is een gezonde stad en vereist een aanpak die streeft naar een strategische verankering van de toekomst van de economie in het weefsel van de 21ste-eeuwse stad. Internationale uitdagingen en tendensen onderstrepen de noodzaak van de herintroductie van de maakindustrie in onze regio’s: van productie die de koppeling maakt tussen kennis, innovatie en productie tot circulaire economie die inzet op kortere ketens en stromen van grondstoffen en energie.

Beeld: Architecture Workroom Brussel

De Vlaams-Brusselse metropolitane regio kent een groot aantal laaggeschoolde werklozen terwijl er in de stad en rand oude industriezones liggen te verkommeren. Het Atelier Productieve Metropool BXL stelt voor om die oude industriële locaties een nieuw leven in te blazen door in te zetten op het aantrekken van innovatieve productieactiviteiten. De stad als smeltkroes van kennis en werkkrachten wordt als de ideale voedingsbodem gezien, met kansen voor de Brusselse kanaalzone en de aansluitende industriezones in Vilvoorde, voor het ontwikkelen van een circulaire economie of voor lokale assemblage, gekoppeld aan een mondiaal logistiek systeem.

Via ontwerp werden de potentie en de noodzakelijke ruimtelijke condities onderzocht die nodig zijn voor de ontwikkeling van productieve wijken in het metropolitane gebied van Brussel, waar wonen en werken kwalitatief verweven zijn.

Verder werden er presentaties, masterclasses, debatten en wandelingen georganiseerd om de huidige toestand en de toekomst van de productieve stad actief te onderzoeken. In zogenaamde ‘Urban Meetings’ werd kennis uitgewisseld tussen de verschillende onderzoekstrajecten en lokale alsook internationale experts.