Onderzoek

Atelier 2050

Een Energieke Ontdekkingsreis

2015 - 2016

Atelier 2050 liet in 2016 zien hoe diepgaand de energietransitie van fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas, naar hernieuwbare energiebronnen feitelijk is. De Europese klimaatdoelstelling – 80 tot 95 procent reductie van broeikasgasemissies in 2050 ten opzichte van 1990 – vergt ingrijpende systeemveranderingen. Op land zullen we alles uit de kast moeten halen op het gebied van energiebesparing, centrale en decentrale initiatieven met zonnepanelen, wind, biomassa, geothermie, restwarmte, enzovoorts. Zelfs met een maximale inspanning zal dit alles ontoereikend blijken.

2050, An Energetic Odyssey. Beeld: Tungsten Pro
    • Credits

Atelier 2050: Een Energieke Ontdekkingsreis verbeeldt een systeemsprong die het mogelijk maakt dit gat te dichten door op zeer grote schaal windenergie voor de omringende landen te oogsten op de relatief ondiepe Noordzee.

Het IABR Atelier onderzocht wat er allemaal bij zo’n ambitieuze aanpak komt kijken, welke infrastructuur dat vraagt, wat meekoppelen met de Noorzee-natuur betekent, welke rol een entrepreneurial state hierin speelt, welke innovaties dit vraagt en vooral welke nieuwe economische dynamiek dit zal genereren, bijvoorbeeld in de offshoresector. Ontwerpend onderzoek helpt bij deze verbeeldingsslag.

De titel van het project, 2050 – Een Energieke Ontdekkingsreis, is bedoeld als provocatie. Velen onderschatten de omvang van de uitdaging, en denken dat de transitie alleen gedragen hoeft te worden door middel van kleinschalige projecten. Het mondiaal afgesproken doel van een beperking van de opwarming tot 1,5 tot 2 graden vergt echter ook grootschaliger, ingrijpender veranderingen van het systeem. Het goede nieuws is dat er in principe genoeg energie te oogsten is op de Noordzee. Atelier 2050 laat zien dat de Next Economy een schone economie kan zijn.

Jelmer Mommers (De Correspondent) schreef over 2050: An Energetic Odyssey (klik hier) en sprak uitgebreid met IABR 2014 curator Dirk Sijmons over de kansen die de energietransitie Nederland biedt (klik hier om het interview te lezen).

De film 2050 – An Energetic Odyssey is de online versie van de gelijknamige installatie en animatie die te zien was tijdens IABR 2016: The Next Economy.