Met meer dan 70 architecten, onderzoekers, ontwerpers en schrijvers biedt de 11e editie van IABR "Nature of Hope" een schat aan perspectieven en ideeën over hoe architectuur en ruimtelijk ontwerp kunnen bijdragen aan het regenereren van de natuur, biodiversiteit en het herstellen van ecologisch evenwicht. Maar hoe slaan we al deze vooruitstrevende perspectieven op? Wanneer een tentoonstelling een ontmoetingsplaats wordt, rijst de vraag naar documentatie. Daarom nodigde IABR meta office uit om een installatie te creëren die dient als een digitaal, levend archief. We spraken met Edward Zammit, een van de initiatiefnemers van meta office, over de installatie, het thema van de biënnale en de discipline van architectuur.
meta office begon als een onderzoeksgebaseerd ontwerpcollectief op het gebied van architectuur, multimedia en technologie. Het collectief verenigt innovatieve fysieke en digitale ruimtes in hun projecten, samenwerkend met een groeiend netwerk van industriële ontwerpers, fabrikanten en mediakunstenaars. Het team, bestaande uit Lauritz Bohne, Lea Scherer en Edward Zammit, wordt ondersteund door digitaal ontwerper Felix Reiterer en architect-timmerman Manfred Scheibelreiter, en werkt multidisciplinair. Hun werk is te zien geweest in diverse internationale musea en tentoonstellingen, waaronder Centre Pompidou in Parijs, Fondazione Mast in Bologna en C.I.V.A. in Brussel.
En nu kan het onderzoeksbureau dit jaar de IABR in het Nieuwe Instituut aan die lijst toevoegen. Maar in plaats van een van hun eigen creaties te tonen, vervullen ze nu vooral een rol op de achtergrond. In samenwerking met de curatoren van deze editie ontwikkelde meta office een interactief levend archief om het evenement te documenteren. De ontwerpers hebben traditioneel ontwerp gecombineerd met interactieve elementen waar deelnemers actief aan kunnen bijdragen. De installatie maakt gebruik van vier tools om gedachten en leerervaringen vast te leggen, waarbij een cartografie wordt gecreëerd via geluidsmemo's, foto's en tekeningen. Dit voedt een centraal 'open document' dat continu zal groeien gedurende de biënnale en daarna. Hierdoor krijgen bezoekers meer eigenaarschap tijdens het evenement en dragen ze bij aan het genereren van nieuwe kennis.
Het proces van archiveren, zowel fysiek als digitaal, omvat de zorgvuldige verzameling, bewaring en organisatie van informatie, zodat kennis toegankelijk blijft. De biënnale vormt een uitgebreide verzameling van innovatieve projecten en experimentele werken die van grote waarde zijn voor de toekomstige praktijk binnen de verschillende disciplines. De curatoren beschouwen het daarom als essentieel om al deze bijdragen te documenteren. Dit geldt des te meer omdat er tijdens de biënnale in de Practice Place tal van workshops, evenementen en activiteiten worden georganiseerd. Hierdoor krijgen niet alleen de experts, maar vooral de bezoekers eigenaarschap over welke kennis uiteindelijk voortkomt uit Nature of Hope. Het omarmt het concept van een fysieke én digitale structuur voor het organiseren van kennis en zorgt ervoor dat deze online beschikbaar blijft voor toekomstige generaties makers als de biënnale in oktober afloopt.
Voor Edward is het vooral belangrijk om een meer inclusieve benadering van de discipline architectuur te omarmen. Hij legt uit dat het bij meta office cruciaal is om diverse kennisvormen in het architectonisch veld te integreren. "We vieren inclusiviteit en pluraliteit. Architecten zien ruimte als een open canvas waar zij de dienst uitmaken. Wij geloven dat een plek wordt gebouwd door de gebruikers. De visies, kennis en werkwijzen van mensen die de ruimte gebruiken, zijn even waardevol als die van de expert. Deelnemers hier zullen de installatie tot leven brengen – mensen die de biënnale bezoeken vanuit verschillende achtergronden, vakgebieden en nationaliteiten, ook buiten het domein van architectuur. We hopen natuurlijk dat deelnemers eerlijk en open zijn, zodat de mapping van het project authentiek blijft. Hiermee genereren we een architectonische discussie die verder strekt dan het evenement zelf."
De Live Archive, te zien in de Practice Place, is het eerste interactieve project van meta office. Het bureau richt zich meestal op object-gebaseerd ontwerp - deze kans stelt de onderzoekers in staat bij te dragen aan de verbreding van de discipline. "Architectuur moet toegankelijk worden en zijn discours openen voor andere vormen van kennis en praktijken die de kunst van het ontwerpen kunnen transformeren," vindt Edward. Hij kijkt ernaar uit te zien hoe deelnemers de installatie tot leven zullen brengen. Hoe meer de installatie wordt gebruikt gedurende het evenement, hoe meer waarde het krijgt. Ook roemt hij de toevoeging van de Botanical Monuments aan de biënnale. “De betrokkenheid van de biënnale met lokale initiatieven brengt het thema van hoop op een zeer praktische manier in de hele stad tot leven. In Rotterdam doen kleine maar gedreven collectieven belangrijk werk, wat het tot een uitstekende stad maakt voor nieuwe allianties en het ontdekken voor architecten uit het veld,” aldus de onderzoeker. Nieuwsgierig? Bekijk de installatie bij de Practice Place, onderdeel van de tentoonstelling in het Nieuwe Instituut.