Tijdens de IABR van 2024 was er op de tentoonstelling 'Nature of Hope' een kaart te zien van de hand van Alex Putzer in samenwerking met Climate Cartographics. Deze kaart is recentelijk online gezet en zo toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.
‘Rights of Nature’ verwijst naar een concept dat de waarde van de natuur erkent, onafhankelijk van menselijke belangen. Dit concept, dat zijn oorsprong vindt in het invloedrijke artikel ‘Should Trees Have Standing’ van Christopher Stone (1972), herintroduceert een relationeel begrip tussen mensen en hun omgeving. Hoewel dit begrip altijd een rol heeft gespeeld in zowel de westerse als de niet-westerse wereld, is het maar al te vaak genegeerd.
Als er rechten worden toegekend aan de natuur, dan krijgt de natuur, om artikel 71 van de grondwet van Ecuador (2008) te citeren, ‘het recht op integraal respect voor haar bestaan’. Samen schetsen ongeveer 495 initiatieven die plaatsvinden in 40 landen en gebieden overal ter wereld een beeld van een diverse beweging die tussen 2006 en 2024 zowel in theorie als in de praktijk is gegroeid. Omdat de beweging veel verschillende culturele uitingen en juridische implementaties kent, was het een uitdaging om haar in kaart te brengen. De Eco Jurisprudence Monitor is deze uitdaging aangegaan en documenteert sinds 2022 de initiatieven die overal ter wereld plaatsvinden. De website, die voortdurend wordt bijgewerkt, fungeert als een interactief platform dat gebaseerd is op de principes van open access en samenwerking.
Alex Putzer en Climate Cartographics hebben de gegevens van de Eco Jurisprudence Monitor gebruikt om een informatieve illustratie te creëren die de rechten van de natuur op een toegankelijke manier aan het grote publiek presenteert. Deze kaart, die tijdens de IABR 2024 op de tentoonstelling 'Nature of Hope' te zien was als een van de eerste werken in de entree van het Nieuwe Instituut in Rotterdam, is onlangs als een open access-publicatie verschenen in Journal of Maps.