Nieuws

Jeux des Joules Urban Meeting

2024

Urban meeting Tolhuis Amsterdam. Foto: Sabine van der Vooren

In het kader van het onderzoektraject Jeux de Joules naar de ruimtelijke inbedding van de energietransitie is er op 18 april een Urban Meeting in het Tolhuis in Amsterdam georganiseerd met experts, beleidsmakers, stakeholders en ontwerpers om gezamelijk te discussiëren over de toekomst van stedelijke energie-infrastructuur. 

Landschapsarchitect en mede-oprichter van Lola Landscapes, Peter Veenstra, aterlier meester namens IABR, opende de bijeenkomst met een introductie waarin hij de essentie van de dag benadrukte: het creëren van draagvlak voor een nieuwe standaard en het identificeren van de benodigdheden hiervoor. Met de energietransitie als achtergrond, legde Veenstra de nadruk op de noodzaak van innovatie en samenwerking. 

Naut Loots Program manager ElektriciteitsVoorziening Amsterdam (EVA) van de Gemeente Amsterdam presenteerde de ruimtelijke uitdagingen waarmee de hoofdstad wordt geconfronteerd op het gebied van energievoorziening en distributie. Schaarste, congestie en de groeiende vraag naar elektriciteit werden benoemd als grote obstakels die aangepakt moeten worden. 

Studio Chris Kabel en OFFICE Kersten Geers David Van Severen die namens IABR ontwerpend onderzoek verrichten, richtte zich op de integratie van energie-infrastructuur in de beperkte stedelijke ruimtes. Hun geleerde lessen in het iteratieve ontwerpproces van de afgelopen maanden vormde de basis van een gesprek over hoe tegemoet te komen aan de diverse behoeften van verschillende stedelijke omgevingen. 

In verschillende tafelsessies werd er dieper ingingen op de geleerde lessen uit ontwerpend onderzoek en lag de focus op de roadmap en welke stappen er de komende vijf jaar moeten worden gezet op weg naar een nieuwe standaard voor energie-infrastructuur, zoals transformatorhuisjes.  
 
Deelnemers erkenden het belang van het omarmen van complexiteit bij het ontwerpen van energie-infrastructuur, waarbij innovatieve oplossingen rekening moeten houden met diverse eisen, wensen en technische uitdagingen. Flexibiliteit in ontwerp werd als cruciaal beschouwd, gezien de variëteit aan ruimtelijke kenmerken en functionele vereisten in stedelijke omgevingen. Samenwerking tussen alle belanghebbenden, inclusief de burger, werd als essentieel voor succes gezien. Standaardisatie in ontwerp en specificaties, het bevorderen van innovatie op het gebied van energie-efficiëntie en het creëren van een flexibel en schaalbaar framework voor toekomstige uitbreidingen werden als cruciale aandachtspunten benoemd. 

De resultaten van het Jeux de Joules ontwerpend onderzoek worden opgenomen in de Nature of Hope IABR 2024 tentoonstelling, te zien vanaf 29 juni.