Nieuws

De IABR ontvangt positieve beoordelingen van zijn programma 2025 – 2028 ‘Systems of Support’

2024

IABR. Foto: Sabine van der Vooren

De plannen van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam voor 2025 – 2028 zijn positief beoordeeld door de adviescommissie cultuurplan Rotterdam 2025- 2028 en door de Raad voor Cultuur voor de Culturele basisinfrastructuur 2025 – 2028. Deze adviezen zijn respectievelijk aangebonden aan wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen) en minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Met een definitieve toekenning van de gelden op Prinsjesdag 2024, kan de IABR de komende jaren verder bouwen aan de rol die architectuur te spelen heeft in de urgente maatschappelijke opgaven en transities waar we voor staan. 

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) heeft voor de periode 2025-2028 als overkoepelend thema Systems of Support. Systemen voor ondersteuning zijn nodig, stelt de IABR omdat de opgaven waar we voor staan complex zijn. De systemen die de ecologische en sociale crises hebben veroorzaakt, moeten we herzien of vervangen. We moeten systemen bouwen die een positieve impact hebben op de biodiversiteit, het klimaat en op het welzijn van lokale gemeenschappen. De IABR onderzoekt met Systems of Support welke kennis, cultuur van architectuur en sociale infrastructuren we daarvoor nodig hebben.  

Aanjager en podium voor positieve verandering 

Saskia van Stein, directeur IABR zegt, “De IABR stelt zich ten doel de architectuur- en ontwerpsector te ondersteunen en inspireren. Daarnaast willen we een verbinder zijn tussen de ontwerpende disciplines en andere sectoren en burgers in de zoektocht naar ruimtelijke oplossingen voor ecologische en sociale vraagstukken. In de verbeelding van een ander perspectief op de toekomst en hoe ruimtelijk ontwerp daar de mogelijkheden voor schept, willen we een brug slaan naar het bredere publiek. De positieve adviezen zie ik als een erkenning van de noodzaak en het nut van onze inspanningen om zowel een aanjager als een podium voor positieve veranderingen zijn. Echter, beide adviezen gaan uit van een lager bedrag dan we hebben aangevraagd voor het realiseren van onze activiteiten. Dit noopt ons tot keuzes.”  

“Innovatieve manier van programma maken leidt ook tot innovatieve uitkomsten” 

De adviescommissie cultuurplan Rotterdam 2025- 2028 beoordeelt de artistiek-inhoudelijke kwaliteit als uitmuntend. De krachtige aanvraag van Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) is volgens de commissie ambitieus, inhoudelijk, uitgebreid en gestructureerd en de daarin beschreven positionering van IABR helder en urgent. Daarnaast benoemt de commissie de waarde voor de stad, bewoner en discipline en waardeert de samenwerking met veel verschillende partners, zowel lokaal, nationaal als internationaal en vanuit verschillende domeinen. Deze samenwerkingen zijn duurzaam. Zo worden onderzoeksprojecten voor meerdere jaren opgezet. De commissie ziet het innovatieve karakter van IABR vooral in de manier waarop en met wie de gekozen thema’s worden behandeld en in het interactieve karakter van veel bijeenkomsten.  Deze innovatieve manier van programma maken leidt ook tot innovatieve uitkomsten. Voor de categorie Ontwerp vindt de Raad voor Cultuur het belangrijk dat de kernactiviteiten van instellingen bijdragen aan een pluriform, breed (inter)disciplinair aanbod. In deze categorie wordt onder meer de IABR gekend vanwege de diverse tentoonstellingen van (inter)nationaal aanbod op verschillende plekken in de vestigingsplaats (in dit geval Rotterdam) en daarnaast de organisatie van debatten, workshops en publicaties om de kennisuitwisseling onder vakgenoten te bevorderen en het algemene publiek te informeren. 

IABR 2025 – 2028: Systems of Support 

De IABR wil met haar activiteiten impact maken op drie niveaus: internationale samenwerking en kennisuitwisseling, landelijk toegepast ontwerpend onderzoek met concreet resultaat voor ruimtelijk beleid en lokaal de verankering en verbinding met stedelijke partners en de bevolking van Rotterdam. Twee samenhangende planetaire vraagstukken staan centraal: de klimaatcrisis die ruimtelijke consequenties kent en de historisch gegroeide (sociale) ongelijkheid en uitsluiting van economisch, geografisch, etnisch of gender-kwetsbaren.  Succesvolle programma’s krijgen in 2025-2028 een vervolg, zoals het onderzoeks- en talentontwikkelingsprogramma Agents of Change, het platform voor het uitdragen van (Nederlands) ontwerpkracht Ministerie van Maak!, het langlopend onderzoek in de diverse Rotterdamse wijk Boschpolder-Tussendijk naar de energietransitie als vliegwiel voor geëmancipeerd burgerschap. De IABR werkt met zijn ateliers samen met overheden en andere stakeholders aan maatschappelijke opgaven. Twee langlopende onderzoeksprogramma’s waarvan de resultaten in de biënnale-edities van 2026 en 2028 zullen landen zijn: 

- Augmenting Architecture (werktitel) – over ons toenemende digitale datagebruik en de effecten op ruimte, architectuur en landschap, maar ook hun ecologische en sociaal-maatschappelijke impact.  

- Tracing Trade (werk titel) – over zichtbare en onzichtbare infrastructuren die invloed hebben op de toekomst van werk, productie en distributie tijdens een heroriëntering op een lokale, regionale en continentale circulaire stedelijke economie.