Nieuws

Terugblik Transition-Scapes Workshop

2024

Beeld: (cc) Observatory of Public Sector Innovation

Transition-Scapes is een onderzoeksproject dat gericht is op de verkenning van het ontwerp van interactieve (tentoonstellings-)formules die toekomstige ruimtelijke scenario’s rond de (energie-)transitie en de maatschappelijke implicaties daarvan verbeelden en representeren. Het project voert ontwerpend onderzoek uit om een prototype te ontwikkelen voor het Huis van de Toekomst in Bospolder-Tussendijken in Rotterdam. Linda Vlassenrood is de curator en hoofdonderzoeker van het project. 

De tweede Transition-Scapes-workshop vond op 24 en 25 april plaats op locatie bij het Huis van de Toekomst. Het doel van de workshop was het schetsen van twee concepten voor een Transition-Scape-prototype dat verder ontwikkeld en uiteindelijk getest zal worden.  

Tijdens de workshop hebben we gezamenlijk gewerkt aan (1) een beter begrip van de ruimtes die momenteel beschikbaar zijn in het J.J.P. Oud blok en de initiatieven die er plaatsvinden, (2) het opstellen en indien mogelijk modelleren van een alternatief waardesysteem, (3) het bespreken van mogelijke verbanden tussen het model en de werkelijkheid en, tot slot, (4) het onderzoeken of het bij een Transition-Scape vooral gaat om een ervaring, of om de visualisatie van een model.  

De eerste dag werd afgesloten met de presentaties van de rapid-prototyping-oefeningen van de studenten van de Master Digital Design. Deze boden inspiratie voor (aspecten van) het vormen van en delen en uitwisselen door gemeenschappen, voor het activeren van openbare ruimtes door middel van samenwerking en voor het ontwikkelen van creatieve manieren om samen te werken met nutsbedrijven.  

Voortbouwend op de visualisatie en uitwisselbaarheid van de vier waarden die in de eerste workshop werden geïdentificeerd – uur (voor tijd), huur (voor huur/geld), buur (voor nabuurschap) en vuur (voor individueel geluk) – identificeerden we de twee belangrijkste richtingen waarin een Transition-Scape zou kunnen worden ontwikkeld. De eerste is richting een instrument voor gemeenschapsvorming waarbij burgers zelf begrijpen dat ze invloed kunnen uitoefenen met de middelen die ze tot hun beschikking hebben; de tweede is richting een managementinstrument dat instellingen kunnen gebruiken om maatschappelijke en andere voordelen, die momenteel verborgen blijven voor hun processen, te visualiseren en dus te erkennen.  

Transition-Scapes heeft een RAAK SME subsidie toegewezen gekregen. Deze subsidie wordt gefinancierd door het Regieorgaan SIA, een onderdeel van de Nederlandse Onderzoeksraad (NOW). Transition-Scapes zal worden ontwikkeld als een samenwerking tussen de onderzoeksgroep Civic Interaction Design van de Hogeschool van Amsterdam, de onderzoeksgroep Spatial Urban Transformation van de Hogeschool van Amsterdam, de Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR), Arcam, het Nieuwe Instituut, UNStudio, Bright, het Huis van de Toekomst, One Architecture, Clever Franke, Tellart, Shosho, de gemeente Amsterdam, Alliander, &Flux, Over Morgen, Play the City, de Universiteit van Amsterdam, het Planbureau voor de Leefomgeving en de TU Delft.