Nieuws

Hoopcast

2024

Evelien Pieters (l) in gesprek met Catherine Koekoek en Merel Pit. Foto: Hanna Veltman via De Architect

De Hoopcast is een serie van vijf hoopvolle zomergesprekken over hoe architectuur kan bijdragen aan maatschappelijke verandering. In elke aflevering gaan Merel Pit (hoofdredacteur van de Architect) en Catherine Koekoek (een van de curatoren van Nature of Hope) in gesprek met een gast uit de ontwerpwereld, over hoe hun praktijk bijdraagt aan hoopvolle transformatie en de obstakels en beloftes die ze daarin zien. De Hoopcast is een productie van de Architect in samenwerking met de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam. 

Alle gasten combineren in hun werk een sociaal-maatschappelijke met een praktische en materiële focus op duurzaamheid en materialiteit. De gesprekken zijn geïnspireerd door de bijeenkomsten die tijdens IABR 2024 in de Practice Place van de tentoonstelling plaatsvinden, met als doel het sluiten van allianties voor transformatie van de architectuurpraktijk.  

#1: Alles komt ergens vandaan, met Floor Frings https://open.spotify.com/episode/79TjznfRWIISaPsFhCeQJu   

Alles komt ergens vandaan is een citaat van de Amerikaanse onderzoeker Kiel Moe, wiens diagram van het materiaalgebruik van het Seagram gebouw in New York, de tentoonstelling opent. Het is ook het motto van architectenbureau Werkstatt, winnaars van de Jonge Maaskantprijs in 2021. Vanuit een liefde voor zelf maken, experimenteren en samenwerken verbinden zij sociale en materiële duurzaamheid in hun ontwerpen. Een ecologische benadering is gelaagd, en vertrekt voor Floor steeds vaker vanuit een langdurige verbinding met de omgeving en de kennis die daarin besloten ligt. 

Lees meer op de Architect

#2 – Zijn wij natuur? met Lian Blok
https://open.spotify.com/episode/5eGt6oxY36UtyA8F5ZuMP8  

Lian Blok maakt zich hard voor de integratie van natuur in het portfolio van het Rijksvastgoedbedrijf. Als architect bij het College van Rijksadviseurs bedacht ze met haar team een regeling die 20 procent grondoppervlak van een project teruggeeft aan de natuur. Een hele opgave binnen het trage overheidsapparaat. Maar gelukkig zijn er binnen de organisatie veel medestanders die haar ambitie delen, vertelt ze in de tweede aflevering van de vijfdelige podcastreeks ‘Hoopcast’, een productie van de Architect in samenwerking met de IABR. 

Lees meer op de Architect

#3 – Het ontwerpproces als catalysator, met Pinar Balat https://open.spotify.com/episode/059ntCF6Lzc3uwpHPJDVNE  

Pinar Balat combineert een focus op rechtvaardigheid met hoge ambities op het gebied van ecologie. Als architect en stedenbouwkundige gaat ze een bos aanleggen in de stenige, naoorlogse wijk Pendrecht in Rotterdam. Wie daarvoor de opdrachtgever is? Zij zelf. Zo wil ze de wijk ecologisch en sociaal veerkrachtiger maken. In de derde aflevering van de podcastreeks ‘Hoopcast’ van de Architect en de IABR vertelt ze over de waarde van eigen opdrachtgever zijn in relatie tot bewonersparticipatie in het ontwerpproces. ‘Als je niet voor de belangen van een corporatie, opdrachtgever of gemeente werkt, dan kan je echt voor de mensen werken.’ 

Lees meer op de Architect

#4 – Hoe bouw je geen gebouw, met Tim Vekemans https://open.spotify.com/episode/2rMuZDwb9A1HDMAhtVb2Ue   

Een van de kleinste bijdrages aan de Nature of Hope tentoonstelling is De Eerste Bouwsteen van het Niet-Bouwen, van de Vlaamse ontwerp- en onderzoekspraktijk RE-ST. In de Hoopcast gaan Merel en Catherine in gesprek met architect en mede-oprichter van RE-ST, Tim Vekemans. Sinds ze een tender voor de uitbreiding van een school wonnen door het gebouw níet uit te breiden, werd dat niet-bouwen hun specialiteit. Hij startte zijn bureau RE-ST om de bouwbranche radicaal te veranderen door het bestaande beter te benutten. ‘Nederland hoeft niet te bouwen om aan de woonbehoefte te voldoen. Er is geen tekort, er is een overschot.’  

Lees meer op de Architect

#5 – Structuren en strategieën, met Evelien Pieters https://open.spotify.com/episode/3j6kvxWazsox04yp13LeVO

Evelien Pieters is de initiatiefnemer van PAF, platform voor architectuur en feminisme. In de Vlaamse context maakt ze daarmee ruimte voor het bespreken van ervaringen, het onderzoeken van achterliggende structuren, en het verzamelen van bouwstenen voor een gelijkwaardige architectuurpraktijk. Om daadwerkelijk regeneratief en ecologisch te werk te gaan, is namelijk cultuurverandering nodig: de manier waarop we werken, heeft invloed op wie er wel en niet gehoord kan worden. 

Lees meer op de Architect