Agenda

Carbon Stories #11

The Value of Carbon

The Value of Carbon. Beeld: Jacqueline Fuijkschot
    • 27 november
    • Keilepand
    • Keilestraat Rotterdam

Systeeminterventies zijn essentieel om de transitie naar een gebouwde omgeving die CO2 opslaat te versnellen. Wat is de potentiële impact van het toekennen van een monetaire waarde aan opgeslagen CO2 in gebouwen? De 14e editie van Carbon Stories onderzoekt deze vraag in een debat met Sacha Brons (Climate Cleanup), Nina van der Giessen (Rabobank) en Onno Dwars (Ballast Nedam Development).

 De Nederlandse bouwsector is verantwoordelijk voor 39% van de CO2-uitstoot. De keuze van materialen waarmee we bouwen heeft een blijvend effect op toekomstige generaties. Door biobased materialen te gebruiken, kunnen we een gezonde gebouwde omgeving realiseren die CO2 opslaat.

Construction Stored Carbon (CSC) is een systeeminterventie die voorwaarden schept voor het regeneratieve gebruik van deze biobased bouwmaterialen. Deze financiële meetmethode voor CO2-opslag in de gebouwde omgeving stelt stakeholders in de bouwsector in staat om eenvoudig hun 'Construction Stored Carbon' te kwantificeren.

Wat is het potentiële volume en de waarde van CSC voor de Nederlandse sector? Welke partijen (publiek, privaat) zijn bereid te betalen voor deze waarde? Hoe zorgen we ervoor dat die partijen CSC niet als alibi gebruiken om hun vervuilde businessmodel voort te zetten? Welke stappen moeten worden gezet om een goed functionerende CSC-markt op schaal te ontwikkelen? Deze vragen komen aan bod in het debat 'The Value of Carbon'.

Sprekers

Sacha Brons (Intervention Lead for Construction Stored Carbon bij Climate Cleanup)

Sacha is een van de drijvende krachten achter het opnemen van de waarde van biogene opslag in financiële modellen. Als mede-initiatiefnemer van Nederlandse Carbon Credits, specifiek voor de bouw van opgeslagen CO2, definieert hij hoe Carbon Credits kunnen fungeren als een echte versneller van transitie in de landbouw- en bouwsector, in plaats van een alibi voor de instandhouding van achterhaalde bedrijfs- en productiemodellen.

Nina van der Giessen (Carbon Lead en Biobased Lead Rabobank)

Nina streeft naar een CO2-positieve landbouw- en bouwsector, zodat het toekomstbestendige sectoren worden die het milieu verrijken in plaats van uitputten. Trefwoorden: groeiende vezels, biobased materialen EN carbon credits. Biobased grondstoffen zoals vlas, hennep en hout winnen aan populariteit, maar helaas zorgen ze nog niet voor voldoende inkomsten voor boeren. Nina ziet Carbon Credits als een transitiemiddel om deze situatie op korte termijn te verbeteren.

Onno Dwars (CEO Ballast Nedam Development)

Als CEO verlegt Onno grenzen om de wereld een betere plek te maken voor mens en natuur. Het morele kompas is leidend in alles wat binnen het team gebeurt. Gebiedsontwikkeling gaat verder dan alleen vastgoedontwikkeling, wij ontwikkelen de leefomgeving van morgen. Het gaat om het ontwerpen van een complete leefomgeving, waar mensen uiteindelijk langer gezond en gelukkig kunnen leven. Zo behoudt Ballast Nedam Development waarde voor nu en voor toekomstige generaties.

 Het debat wordt gemodereerd door Geert Maarse. Dit evenement is Engelstalig.

Reserveer je gratis ticket hier.

Carbon Stories is een initiatief van GROUP A | CARBONLABInternationale Architectuur Biënnale Rotterdam en KeileCollectief.

Carbon Stories. Foto: Jacqueline Fuijkshot

Programma

  • 19:

    Start programma

  • 21:

    Einde programma