Agenda

Boekpresentatie It’s About Time: The Architecture of Climate Change

It's about time. Foto: Sabine van der Vooren
    • 16 december 2024
    • CIVA — Kluisstraat 55 — 1050 Brussel
    • Kluisstraat 55, Elsene

Datum: maandag 16 december 2024
Tijd: 19:00
Locatie: CIVA — Kluisstraat 55 — 1050 Brussel
Toegang: gratis
Registratie: verplicht, reserveer je plek

De IABR presenteert de boeklancering van It’s About Time. The Architecture of Climate Change, een unieke gelegenheid om in gesprek te gaan met auteurs Véronique Patteeuw en Léa-Catherine Szacka. Ook sluiten gastsprekers Alice Babini (Babini Geysen Architects), Benoit Lanon (51N4E), Els Van Meerbeek (Carton123), en Joachim Declerck (Architecture Workroom Brussels) aan voor een inspirerende discussie.

Het boek verkent de diepgaande relatie tussen architectuur en klimaatverandering, van het gebruik van fossiele brandstoffen dat heeft bijgedragen aan de ecologische crisis tot innovatieve oplossingen die bijdragen aan een duurzame toekomst. Aan de hand van historische en actuele projecten en meer dan 45 cruciale momenten in de geschiedenis van milieubewustzijn, belicht It’s About Time hoe het architectuurveld een sleutelrol kan spelen in de noodzakelijke systeemveranderingen van vandaag.

Brussel fungeert hierbij als een voorbeeldstad: een laboratorium waar architectuur bijdraagt aan zowel ecologische als sociale transities. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we concrete ontwerpstrategieën aan de hand van toonaangevende projecten, zoals:

  • La Ferme du Chaudron (51N4E en Plant en Houtgoed)

  • Stadsatelier De Ville (Babini Geysen / Schenk Hattori)

  • Fabiola, Standaertsite (Carton123).

Hoe kunnen ontwerppraktijken effectief inspelen op klimaatuitdagingen? Welke rol spelen circulaire bouwmethoden en koolstofvrije architectuur hierin? En hoe kunnen beleidsmakers en publieke opdrachtgevers deze transities ondersteunen?

Kom langs, laat je inspireren, en doe mee aan het gesprek over de toekomst van architectuur in een veranderend klimaat.

Sprekers

Alice Babini is oprichter van Babini Geysen, een architectuurpraktijk in Brussel. Samen met Schenk Hattori ontwikkelen ze momenteel het logistieke programma voor de Circular Hub en productiesite voor Democo en BC materialen op de TACT-site in Brussel. Het voorgestelde hybride bouwsysteem verkent de mogelijkheden van hergebruik en low-tech oplossingen. Eerder werkte ze bij 51N4E en onlangs ontwierp ze de scenografie voor de tentoonstelling It's About Time (2022) samen met Richard en Leander Venlet.

Joachim Declerck is directeur van Architecture Workroom Brussels (AWB) en gastprofessor aan de Universiteit Gent. AWB is een onafhankelijk innovatiehuis voor de transformatie van onze leefomgeving. De missie is om een 'transformatiepraktijk' te ontwikkelen die de kloof kan overbruggen tussen onze ambitieuze maatschappelijke doelen en de systemische transformatie in onze straten, wijken en landschappen. Dit gebeurt door culturele verkenningen van mogelijke toekomsten en door het samenbrengen van vernieuwende projecten, altijd in coalitie met wetenschappers, burgerinitiatieven, ondernemers, beleidsmakers, culturele instituten en ontwerppraktijken. AWB werkt aan langere, ontwerpgestuurde trajecten rond visionaire huisvesting, de productieve stad, veerkrachtige waterlandschappen, energiedistricten en gemeenschapsmotoren.

Benoit Lanon is projectarchitect bij 51N4E. In zijn functie verkent hij een reeks projecten waarin architectuur wordt ingezet als middel, bijna als voorwendsel, om sociale interacties, stedelijk hergebruik en circulaire economieën te bevorderen. Hij was projectleider van La Ferme du Chaudron (Neerpede) en Recypark (Anderlecht): projecten die getuige zijn van zijn interesse in het vergroten van de rol van ecosystemen in onze dagelijkse omgeving.

Els Van Meerbeek is ingenieur-architect, onderzoeker en gastprofessor aan KU Leuven Campus Arenberg. Na samenwerkingen met Flores Prats en De Smet Vermeulen, richtte zij in 2008 samen met Joost Raes het bureau Carton123 op. De projecten van Carton123 getuigen van het sociale potentieel van architecturale interventies. Ze dagen het karakter van de omgeving van een project uit door gebruikers centraal te plaatsen. Els Van Meerbeek combineert architectuur in de praktijk met onderzoek. Momenteel ontwikkelt ze een promotieonderzoek naar de kracht van architectonisch tekenen in de praktijk en het onderwijs.

Véronique Patteeuw is universitair hoofddocent aan de École Nationale Supérieure d’Architecture et du Paysage in Lille, waar ze onderzoek en onderwijs combineert. Naast haar academische positie in Frankrijk is ze gastdocent aan de KU Leuven en EPFL Lausanne. Haar onderzoek richt zich op de relevantie van de naoorlogse architectuurgeschiedenis en -theorie vanuit een milieuperspectief. Sinds 2008 is ze academisch redacteur van het internationale peer-reviewed tijdschrift OASE, Journal for Architecture. Ze is co-redacteur van The Architect as Public Intellectual (2023), Authorship (2022) en Modernities (2021). In 2024 co-auteerde ze It’s About Time. The Architecture of Climate Change.

Léa-Catherine Szacka is senior docent Architectuurstudies aan de Universiteit van Manchester en directeur van de Manchester Architecture Research Group (MARG). Haar werk richt zich op de geschiedenis van architectuurtentoonstellingen, de geschiedenis en theorie van postmoderne architectuur, en in bredere zin, de relatie tussen architectuur, media, milieu en politiek sinds de jaren 70. Ze is auteur van Exhibiting the Postmodern: The 1980 Venice Architecture Biennale (2016) en Biennials/Triennials: Conversations on the Geography of Itinerant Display (2019). In 2024 co-auteerde ze It’s About Time. The Architecture of Climate Change.