Onderzoek

Atelier Planet Texel

2012 – 2014

Het Atelier Planet Texel richtte zich op de opgave hoe de verschillende ambities van het waddeneiland – met name verdere groei van de vooral op toerisme gebaseerde economie, het streven naar energieneutraliteit en zelfvoorziening, en het behoud van de bijzondere natuur en de leef kwaliteit van de bewoners – ruimtelijk optimaal te integreren.

I see for you. Foto: Hans Peter Föllmi
    • Credits

De gemeente Texel staat een duurzame ontwikkeling van het eiland voor en ziet zich daarom geconfronteerd met een aantal cruciale keuzes op uiteenlopende terreinen en beleidsvelden, allen met ruimtelijke consequenties. Hoe kunnen water, afval, verkeers- en toeristenstromen geoptimaliseerd worden, liefst in samenhang met elkaar? Op welke wijze kan de ontwikkeling van de natuur een sturende rol spelen? Hoe kunnen de ecologische duurzaamheid en de economische agenda van het eiland, in het bijzonder de (doorontwikkeling van) het toeristisch-recreatief product, elkaar versterken in plaats van hinderen?

Seizoensgebonden recreatie in een landschap met nieuw aangelegde zoetwater retentie-bekkens. Beeld: Atelier Planet Texel

Sinds het voorjaar van 2013 werken de ontwerpbureaus LA4SALE en FARO Architecten in opdracht van IABR en Gemeente Texel aan de opgave hoe de verschillende Texelse ambities – met name de groei van de vooral op toerisme gebaseerde economie, het streven naar energieneutraliteit en zelfvoorziening, en het behoud van de bijzondere natuur en de leefkwaliteit van de bewoners – ruimtelijk optimaal te integreren zijn. Met ontwerpend onderzoek als instrument en na een serie publieke presentaties, workshops en vele gesprekken met Texelse ondernemers, bestuurders, bewoners en toeristen kwamen de bureaus met voorstellen en projectplannen voor het Texel van de toekomst: Planet Texel.

Het atelier heeft een breed gedragen vergezicht opgeleverd waar iedereen zich mede-eigenaar van kan voelen: een duurzame toekomst waar de eilanders stapje voor stapje naar toe kunnen werken en die een productief kader vormt voor huidige plannen en projecten. De in het atelier ontwikkelde ‘Texel Principes’ bieden daarbij houvast en vormen een manier om een abstract begrip als ‘kwaliteit’ handen en voeten te geven.

De in het atelier door de ontwerpbureaus FARO Architecten en LA4SALE uitgewerkte voorstellen voor pilot projects in o.a. De Koog, Nieuweschild en Polder Waal en Burg laten niet alleen zien wat dit vergezicht voor specifieke locaties betekent, maar kunnen ook onmiddellijk gerealiseerd worden.

Een baai als kustbescherming die 73% elektriciteit (wind en zonne-energie) en 18% biobrandstof (zeewier) opwekt. Beeld: Atelier Planet Texel

In de film Planet Texel vertelt wethouder Eric Hercules hoe de uitdagingen die het eiland kent op het gebied van klimaat, energie, landbouw en toerisme ontwikkelkansen kunnen worden.

De film is onderdeel van een serie korte webvideo's gemaakt in opdracht van de IABR in het kader van IABR 2014, Urban by Nature.

regisseur: Alexander Oey
producent: George Brugmans

De resultaten van Atelier Planet Texel waren van 29 mei t/m 24 augustus 2014 te zien in De aarde een tuin, een van de tentoonstellingen van de biënnale Urban by Nature in de Kunsthal in Rotterdam.

Na het proces van ontwerpend onderzoek en het presenteren van de plannen was de Gemeenteraad van Texel aan zet. Die is op 17 december 2014 unaniem akkoord gegaan met het advies van het College van Burgemeester en Wethouders om de resultaten van Atelier Planet Texel integraal over te nemen en te gebruiken als leidraad voor de ontwikkeling van het eiland.

Op 23 april 2015 benoemde het College van B&W de ateliermeester van IABR–Projectatelier Planet Texel, IABR–2014 curator Dirk Sijmons, tot eerste Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit van Texel.