Onderzoek

Atelier Bloemhof

Gegrond wonen

2024 - 2026

In het hart van Rotterdam-Zuid ligt Bloemhof, een vooroorlogse wijk die vandaag de dag thuis biedt aan een rijke mix van culturen met meer dan 150 verschillende nationaliteiten. Deze diversiteit, gecombineerd met de uitdagingen van lage inkomens, verduurzaming en funderingsproblemen maakt Bloemhof tot een complexe, maar exemplarische case voor stedelijke transformatie in het licht van klimaatverandering en sociale ongelijkheid. De meervoudige problematiek wordt weliswaar specifiek onderzocht maar kent generieke elementen en lessen voor andere wijken in Nederland door een integrale ontwerpopgave die technische innovatie met sociale betrokkenheid verbindt.

Atelier Bloemhof Architectuur als afspiegeling van sociale en ecologische conditie. Beeld: ©ZUS
    • Credits

Atelier Bloemhof gebruikt een holistische benadering, waarbij ontwerpend onderzoek zich niet alleen richt op de directe noodzaak voor duurzame woningbouw en infrastructuur, maar ook op het versterken van de gemeenschap en het lokale ecosysteem. Door de betrokkenheid van bewoners gelijk te stellen aan die van technische oplossingen ontstaat een dialoog die essentieel is voor het realiseren van een toekomstbestendige stedelijke omgeving. Het Atelier Bloemhof onderzoekt als living lab middels ontwerp, dialoog en tests hoe circulaire, bio-based bouwtechniek, energie-efficiëntie en watermanagement geïntegreerd kunnen worden in een grootschalige wijktransformatie met oog voor nieuwe woonvormen en een menselijke maat.

De aanpak van Atelier Bloemhof biedt een unieke kans om ontwerpend onderzoek in te zetten als een middel voor maatschappelijke inclusie en ecologische innovatie. Dit project gaat verder dan traditionele participatiemethoden door ontwerp als instrument voor betrokkenheid en verbeelding te gebruiken, wat leidt tot een gedeeld begrip en gezamenlijke visie op de toekomst van Bloemhof. Met een focus op diversiteit en duurzaamheid streeft het Atelier ernaar een voorbeeld te bieden voor hoe steden kunnen omgaan met complexe sociale en ecologische uitdagingen, door de kracht van gemeenschap en innovatief ontwerp te benutten.

Over ZUS

Het duo Van Boxel & Koreman werkt met hun bureau ZUS [Zones Urbaines Sensibles] aan gevraagd en ongevraagd ontwerp en onderzoek op het snijvlak van architectuur, stedenbouw en landschap. Het bureau, opgericht in 2001, bestaat uit een internationaal en multidisciplinair, 35-koppig team. ZUS opereert vanuit het zelfgeinitieerde Stadslaboratorium Schieblock - Test Site Rotterdam - en het recent gerealiseerde Polderlab te Delft. Vanuit hier ontwikkelen zich nieuwe ideeën en methoden voor de stad en het landschap, die worden toegepast in tal van projecten in binnen- en buitenland. Recente projecten zoals Fritz District München, Stadsbos Eindhoven, Lelystad ZuiderC, Re-public Chair en Kooij Factory tonen het wijde spectrum waarin ZUS ontwerpt, waarbij ecologische en sociale agenda’s de boventoon voeren. Van Boxel & Koreman waren onderdeel van het curatorteam van de IABR - Making City en mede-oprichters van het Ministerie van Maak! Voor hun grensoverschrijdende werk ontvingen ze de Rotterdam Maaskantprijs, de Berlin Urban Intervention Award en Gulden Feniks en werden ze genomineerd voor de Mies van der Rohe Award. Hun werk is veelvuldig tentoongesteld, waaronder in het Guggenheim New York, V&A London en in ZUS’ eerste solotentoonstelling in het Museo de’Antioquia in Medellin. Hun laatste boek ‘City of Permanent Temporality’ beschrijft ruim 20 jaar doendenken in Test Site Rotterdam.

Portret Elma van Boxel & Kristian Korema. Foto: ZUS