Onderzoek

Agents of Change - CHRITH architects & Emma Diehl Studio

Leren van Parijs

2023 – 2025

Het onderzoeksproject Material Transition: Learning from Grand Paris, dat wordt geleid door medeoprichter van CHRITH architects Christina Eickmeier en landschapsarchitect, onderzoeker en architect in opleiding Emma Diehl, is een uitgebreide verkenning van biobased en geobased bouwen in de regio Parijs.

Frankrijk, en met name Parijs, is momenteel koploper in Europa op het gebied van biobased bouwen. Als gaststad van de klimaattop van Parijs in 2015 werkt de stad toe naar koolstofneutraliteit in 2050. In de bouwsector wordt hard gewerkt aan de transitie naar koolstofarme materialen. Het gaat daarbij niet alleen om beleid dat is gericht op het stoppen met slopen, maar ook om de promotie van plantaardige materialen zoals hout, stro en hennep en minimaal bewerkte minerale materialen zoals leem en natuursteen. Ten behoeve van deze transitie worden publieke gebouwen ingezet als katalysatoren: de overheid stimuleert het gebruik van biobased, geobased en andere koolstofarme materialen voor alle openbare gebouwen, zowel op nationaal niveau als in Parijs. Daarnaast heeft de stad Parijs speciale subsidies ingevoerd voor het gebruik van biobased materialen in de sociale woningbouw. Dankzij de toepassing van nationale regelgeving over vastgelegde koolstof krijgen materialen die koolstofarm zijn of koolstof kunnen opslaan een extra stimulans.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van beleidsmaatregelen en toeslagen die zijn ingevoerd om deze transitie in de bouw te ondersteunen.

Emma Diehl en Christina Eickmeijer. Foto: Jacqueline van Fuijkschot

Onderzoek van

    • Christina Eickmeier, CHRITH architects
    • Emma Diehl, Emma Diehl Studio
    • Credits

Christina Eickmeier en Emma Diehl hebben hun onderzoeksproject gestart vanuit een gedeelde passie voor natuurlijke materialen, de verhalen die deze met zich meebrengen en de praktijken waarmee deze verbonden zijn. Met hun samenwerking beogen zij mensen samen te brengen, inzicht te bevorderen en kennis te verspreiden terwijl zij instrumenten en mogelijkheden verkennen om de complexe uitdagingen van een wereld in meervoudige crisis het hoofd te bieden.

Tijdens een studiereis naar Parijs in oktober 2023 in opdracht van de Nederlandse Agenda Stad richtten Eickmeier en Diehl zich op het bezoeken van projecten en invloedrijke betrokkenen. Zij presenteerden hun bevindingen tijdens de IABR 2024 – Nature of Hope via een installatie die 50 voorbeeldprojecten en relevante beleidsmaatregelen bevatte. Een tweedaags Frans-Nederlands netwerkprogramma dat plaatsvond in oktober 2024 en was georganiseerd in samenwerking met IABR en Built by Nature bracht architecten, ontwikkelaars, adviseurs en facilitators uit beide landen bij elkaar.

Het onderzoek werd ook verspreid via openbare lezingen en evenementen waarbij onder meer Carbon Stories, de Dutch Design Week, de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en Een fijne stad van C-Creators betrokken waren. Volgende stappen zijn de lancering van een interactieve kaart en de publicatie van een boek dat voortbouwt op het onderzoek en de discussie, dit met ondersteuning van IABR en Built by Nature. Het onderzoek ontwikkelt zich via meerdere media en formules en groeit met elke stap.

Het uiteindelijke doel van dit project is om resultaten te verspreiden en kennis te delen, en vooral: om enthousiasme te kweken voor duurzame praktijken door voorbeelden te laten zien die de voordelen en haalbaarheid deze praktijken aantonen.