Het onderzoeksproject Material Transition: Learning from Grand Paris, dat wordt geleid door medeoprichter van CHRITH architects Christina Eickmeier en landschapsarchitect, onderzoeker en architect in opleiding Emma Diehl, is een uitgebreide verkenning van biobased en geobased bouwen in de regio Parijs.
Frankrijk, en met name Parijs, is momenteel koploper in Europa op het gebied van biobased bouwen. Als gaststad van de klimaattop van Parijs in 2015 werkt de stad toe naar koolstofneutraliteit in 2050. In de bouwsector wordt hard gewerkt aan de transitie naar koolstofarme materialen. Het gaat daarbij niet alleen om beleid dat is gericht op het stoppen met slopen, maar ook om de promotie van plantaardige materialen zoals hout, stro en hennep en minimaal bewerkte minerale materialen zoals leem en natuursteen. Ten behoeve van deze transitie worden publieke gebouwen ingezet als katalysatoren: de overheid stimuleert het gebruik van biobased, geobased en andere koolstofarme materialen voor alle openbare gebouwen, zowel op nationaal niveau als in Parijs. Daarnaast heeft de stad Parijs speciale subsidies ingevoerd voor het gebruik van biobased materialen in de sociale woningbouw. Dankzij de toepassing van nationale regelgeving over vastgelegde koolstof krijgen materialen die koolstofarm zijn of koolstof kunnen opslaan een extra stimulans.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van beleidsmaatregelen en toeslagen die zijn ingevoerd om deze transitie in de bouw te ondersteunen.