Nieuws

Practice Place: lokaal plekberaad Deventer

2024

Catherine Koekoek tijdens een vorige Practice Place editie. Foto: Sabine van der Vooren

"Ik ben minister van tijdreizen - en waar ben jij minister van?" zo stelt Meta Knol zichzelf graag voor tijdens plekberaden. In het kielzog van de Practice Place in het Nieuwe Instituut organiseren we samen met Ministerie van de Toekomst drie bijeenkomsten over de toekomst van specifieke plekken op het gebied van bio regionaal bouwen. Op 18 september waren we op bezoek bij Architectuurcentrum Rondeel in Deventer. 

Met onder andere de ministers van de rafelrandjes, van de handen & voeten, het niet-weten, tijdsoptimisme, en de goede zin (in het dagelijks leven werkzaam bij de gemeente, ontwerpbureaus, Building Balance of Staatsbosbeheer), gingen we 3 generaties terug en 3 generaties vooruit in de tijd om ons voor te stellen wat het betekent om te bouwen met wat er al is. Er gebeurt al heel veel in het gebied dat de Stedendriehoek heet (Apeldoorn, Zutphen, Deventer) - zo is een fragment van de kalkhennepgevel van het gemeentehuis Voorst in Twello, ontworpen door De Twee Snoeken, bijvoorbeeld ook in de Nature of Hope tentoonstelling te vinden. En op zo'n 160 hectare wordt, gesteund door Building Balance, hennepvezel geteeld voor isolatiemateriaal. Al kwamen we erachter dat die dan weer verwerkt worden in Oude Pekela (130 km verderop) om uiteindelijk in Zuid-Beieren (weer 850 km verder) verwerkt te worden door een fabriek die is overgenomen door Kingspan. 

Wat als elk bouwproject ook gelijk al het bos zou planten dat nodig is om het gebouw later te vervangen, zoals vroeger bij boerderijen. Of elke laan een extra rij bomen erbij, als stedelijke oogstplek. Maar loopt de IJssel over 30 jaar nog wel waar die nu loopt, en hoe staat het met de beukenbossen aan de noordkant van de Veluwe, zijn die dan niet verdroogd? Een eenduidig beeld van de toekomst krijgen we nog niet, ondanks deze workshop toekomstdenken. Maar het wordt wel duidelijker welke activiteiten kunnen helpen om tot een hoopvolle toekomst te komen. Wat we moeten doen (fietsen, wandelen, bomen planten, niet bang zijn), laten (bouwen in de uiterwaarden) en veranderen (willen wat we hebben).

In de Practice Place, een gespreksruimte en infrastructuur voor actieve hoop, werd gedurende de biënnale met bijna 200 mensen uit de ontwerppraktijk gewerkt aan het vormen van een meerstemmig verhaal voor een hoopvolle toekomst. Daarnaast werden in Deventer, het Veldstation Saeftinghe in Zeeuws Vlaanderen, en Arnhem lokale plekberaden georganiseerd rondom bioregionaal bouwen. Op 10 oktober worden de bevindingen van deze bijeenkomsten op feestelijke wijze in het auditorium van het Nieuwe Instituut gepresenteerd: registreer je hier.