Publication

Wat heb je nodig?

Circulaire gebiedsontwikkeling in M4H

This book is only available in Dutch.

In Wat heb je nodig? Circulaire gebiedsontwikkeling in M4H verkent Team 1010 de ruimtelijke koppeling tussen de transities op het vlak van energie en grondstoffen, de nieuwe economie van de stad en de sociaaleconomische ontwikkeling van haar bewoners. Dit onderzoek laat zo concreet zien hoe een stadshaven als M4H zich kan ontwikkelen tot kraamkamer voor een circulaire maakindustrie.

    • Credits

Merwe-Vierhavens (M4H) vormt samen met RDM het Rotterdam Makers District: dé plek in de metropoolregio voor de innovatieve maakindustrie. Het is waar stad en haven elkaar opnieuw ontmoeten – na jarenlang vooral afstand van elkaar te hebben genomen. Nu transformeert M4H stap voor stap tot een nieuw woon- en werkgebied. Als ‘stadshaven’ is het dan ook dé plek om de transitie naar het toekomstig Rotterdam te verkennen, te verbeelden en te testen.

De stadshaven koppelt de wereld met haar aan- en afvoerstromen van enorme hoeveelheden grondstoffen, (half)fabricaten en afval aan de productieve stad. In de circulaire economie zullen deze stromen moeten worden verkort, gewaardeerd en uiteindelijk worden gesloten. De mate waarin dat lukt hangt af van lokale vaardigheden, ondernemende mensen en plekken die er klaar voor zijn.