Podcast

Gedeelde Grond: Huis van de Toekomst

podcast #1

Huis van de Toekomst

In de podcastreeks Gedeelde Grond worden 15 initiatieven in de wijk Bospolder-Tussendijken - ook wel BoTu genoemd - geportretteerd. Zij vertellen over hun initiatief, hoe het werkt, wat hun succesfactoren en obstakels zijn en waar zij over 5 jaar willen zijn.

Het project Gedeelde Grond is een initiatief van het IABR Commons Collectief BoTu, een samenwerking van bewoners en lokale initiatieven uit Bospolder-Tussendijken, mede mogelijk gemaakt door de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR). Het collectief werkt op verschillende terreinen en domeinen aan lokale veerkracht en eigenaarschap met de energietransitie als rode draad.

Deze aflevering gaat over het Huis van de Toekomst.

    • Credits

Huis van de Toekomst: BoTu op menskracht

Sinds 2019 werken buurtbewoners, onderzoekers en kunstenaars in Bospolder-Tussendijken (BoTu) aan de energietransitie van onderop. Je eigen brood bakken, eigen elektriciteit opwekken, of met je lichaamswarmte het huis stoken: het Huis van de Toekomst experimenteert met een wijk op menskracht zonder gas of benzine. Het initiatief stelt haar deuren open voor bezoekers die een duurzame toekomst willen proeven. Zij kunnen gebruik maken van de gemeenschappelijke mobiele oven, de gaarkeuken en een stoffenatelier voor het maken van kleding en gordijnen.

Volg de GoTu BoTu-route

Wandeling door de wijk: GoTo BoTu

Overal in de wijk Bospolder-Tussendijken werken mensen aan nieuwe publieke voorzieningen, ook wel bekend als commons. Plekken en initiatieven die voor iedereen toegankelijk zijn en waar bewoners het voor het zeggen hebben. Ontdek deze initiatieven met de GoTo BoTu route langs verschillende plekken in de wijk. Bij iedere plek kun je via een QR-code meer te weten komen of een korte podcast luisteren. Maak je eigen route door BoTu en ontdek hoe bewoners bouwen aan een veerkrachtige wijk!

Luister tijdens de wandeling naar de volledige playlist.