Tentoonstelling

Visionary Power

Visionary Power. Foto: Dieuwertje Koomen
    • van 24 mei tot en met 2 september 2007
    • Kunsthal
    • Westzeedijk 341, Rotterdam

De tentoonstelling Visionary Power toont de concrete resultaten van een onderzoek: naar de krachten die wereldwijd de ontwikkeling van onze steden beïnvloeden, naar het effect van deze krachten op onze leefomgeving, en naar het vermogen van een jongere generatie architecten om deze krachten het hoofd te bieden en indien mogelijk naar hun hand te zetten.

    • Credits

Vorige zomer nodigden de curatoren van deze biënnale vijf internationale teams van wetenschappers en architecten uit om hun kennis over op de stad inwerkende krachten als migratie, angst, internationaal kapitaal, toerisme en representatie aan te scherpen tot een probleemstelling, een urgente vraag over de mogelijke toekomst van de stad.
Vervolgens vroeg de biënnale talentvolle jonge architecten over de hele wereld om op deze stellingen te reageren. Zij kregen als drieledige opdracht: ‘kies een stedelijke kracht die aansluit op eigen projecten en onderzoek; wijs een stad aan waar deze kracht zich opvallend manifesteert; en beschrijf een architectonische strategie voor het omgaan met dit fenomeen.’ Uit bijna honderd reacties selecteerden de curatoren de veertien steden en architectenteams die nu deel uitmaken van het Visionary Power project.

Het afgelopen half jaar werkten de geselecteerde architecten in Mexico, Oostenrijk, Zuid-Afrika, Libanon, China en vele andere landen aan hun ‘projecten voor de stad’ die nu in de Kunsthal te zien zijn. Hierin geven zij uitdrukking aan hun engagement met de toekomst van onze steden; met de vraag hoe in 2050 de dan bijna zes miljard stadsbewoners samen kunnen (over)leven in de explosief groeiende megacities; hoe bestuurders, bedrijven en bewoners op lokaal niveau mondiale krachten in goede banen moeten leiden; en vooral hoe zij zelf, als architecten, hierin – opnieuw – een visionaire en richtinggevende rol kunnen spelen.

Opnieuw, want visionaire plannen zijn uit de mode en de samenleving is toch niet maakbaar. Laten we de stad van de toekomst dan maar aan haar lot over? Hebben de zo brutaal op haar inwerkende krachten gewoon vrij spel? De onderzoekers en architecten in Visionary Power vinden van niet. Hun analyses en strategieën vormen tegenkrachten, bescheiden maar tegelijkertijd ambitieuze pogingen om de steden van de toekomst duurzamer, leefbaarder en mooier te maken.

Corporate Cities / Keller Easterling
Busan, Zuid-Korea
Dankzij de razendsnelle ontwikkelingen in de ecologische technologieën voorspelt Inaba (Los Angeles) een radicale ommekeer in de manier waarop we onze kantoren en steden zullen bouwen. Busan wordt de pionier van de nieuwe ecologische stad.
Luoyang, China
Yimin Zhu (Guangzhou) weigert de stadsuitbreiding in Luoyang te laten dicteren door het beeld van economisch succes. De historische structuur van de Chinese stad wordt het uitgangspunt voor een alternatief project, tegen de huidige spektakelarchitectuur van de Chinese steden.
New Jersey, VS
Segal & Verbakel (Princeton University, Boston) reiken een instrumentarium en toolbox aan om het chaotische landschap van de dichtst bevolkte staat van de VS, vol versnipperde bedrijventerreinen, om te vormen tot een hedendaagse ‘stadstaat’.

Spectacle Cities / John Urry
Rome, Italië
Baukuh (Genua) blaast de stad nieuw leven in door het Romeinse archeologische erfgoed open te stellen voor een hedendaags gebruik door toeristen en bewoners.
Havana, Cuba
Om de druk van de toeristen op het historische stadscentrum te verlichten ontwerpt a-u-r-a (Ulm) + FünDC (Rotterdam) een kunstmatig eiland met hotels en ontspanningsmogelijkheden in de baai van Havana.
Innsbruck, Oostenrijk
Erkenning als Unesco-werelderfgoed dreigde Innsbruck te verlammen, zodat het zijn kandidatuur introk. Bad_architects (Innsbruck) ontwikkelt alternatieve criteria voor de beoordeling van hedendaagse architectuur in erfgoedomgevingen te beoordelen.

Capital Cities / Pier Vittorio Aureli & Martino Tattara
Astana, Kazachstan
Na de benoeming van Astana tot nieuwe Kazachstaanse hoofdstad ontstond daar uit het niets een monumentale leegte met institutionele gebouwen. Als tegenwicht ontwikkelt Inter.National.Design (Rotterdam) het oude communistische centrum tot een publieke plek voor alle Kazachstanen.
Beiroet, Libanon
Met een reeks subversieve scenario’s maakt WORK Architecture Company (New York) van de toeristische historische binnenstad van Beiroet, dat nu bezet is door bevolkingsgroepen uit verschillende uithoeken van het land, opnieuw het symbolisch hart van Libanon.
Moskou, Rusland
Alexander Sverdlov (Rotterdam/Moskou) ontwerpt vierhonderd identieke woontorens die de eindeloze velden van geprefabriceerde woonblokken aan de rand van de stad versterken en een krachtig gezicht geven aan het hedendaagse Moskou. 

Informal Cities / Alfredo Brillembourg & Hubert Klumpner
São Paulo, Brazilië
MMBB Arquitectos (São Paolo) stelt voor om de reusachtige waterbassins, die overal in de stad gebouwd worden als bescherming tegen overstromingen, te ontwikkelen tot de publieke ruimtes van de informele stad.
Mexico City, Mexico
Bij drie grote stadsuitbreidingen in Mexico City gaat Arquitectura 911sc (Mexico City) op zoek naar een manier waarop formele en informele architectuur en stedenbouw elkaar kunnen aanvullen.
Tijuana, Mexico/San Diego, USA
Een muur van beton en prikkeldraad tussen de VS en Mexico vormt het decor voor de kleinschalige architectuur waarmee Estudio Teddy Cruz (San Diego) de discriminerende ruimtelijke ordening van de Amerikaanse grootstad op losse schroeven zet.

Hidden Cities / Lieven de Cauter & Michiel Dehaene
Ceuta, Spanje
Office Kersten Geers David Van Severen (Brussel) geven de grensovergang in Ceuta, een Spaanse enclave op Marokkaanse bodem, een concreet gezicht: een vluchtelingenstad in het niemandsland tussen twee werelden.
Johannesburg, Zuid-Afrika
Johannesburg anno 2007 wordt nog steeds geregeerd door apartheid. Een woningbouwproject van Blacklinesonwhitepaper (Johannesburg) wil in het oude zakencentrum, gelegen tussen een gated community en oude township, het tij keren.