De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam is niet alleen een visueel spektakel. De opzet van de World Avenue en Holland Avenue projecten was ook om architecten, stedenbouwkundigen, landschapsontwerpers, studenten, filmmakers en fotografen van over de hele wereld een kans te geven met elkaar in gesprek te komen over hun ideeën, plannen en visies over mobiliteit. Daarom vonden tijdens de biënnale lezingen, symposia, presentaties en debatten plaats onder de noemer Internationaal Forum voor Debat.
Programma
Mobility - IABR 2003
Internationaal Forum van Debat
- van 7 mei tot en met 12 juli 2003
Star Speakers Festival
Een groot aantal sprekers uit verschillende disciplines zal tijdens het Star Speakers festival vertellen wat hun idee is over de samenhang tussen mobiliteit, stad en platteland en de rol die ontwerpers daarin kunnen spelen. De opening van het Star Speakers festival op 8 mei wordt gegeven door Kristin Feireiss, voormalig directeur van het Nederlands Architectuurinstituut en inspirator van de biënnale.
Onder de architecten, wetenschappers en urbanisten, die allemaal bijdroegen aan de totstandkoming van de vele exposities op de biënnale, zijn Ben van Berkel en Caroline Bos, Stuart MacDonald, Massimiliano Fuksas, Christoph Ingenhoven, Dominique Perrault, Peter Cook, Francois Ascher en Ken Yeang.
Het Grote Biënnale Debat
Nationaal Debat onder leiding van Marcel van Dam, oud-minister van VROM, over de maatschappelijke gevolgen van mobiliteit. De inzet van het debat is het thema ‘Architect en ruimtelijk beleid’. Hoe kunnen architecten worden betrokken bij het ontwerpen van de openbare ruimte die door het alledaagse verkeer in beslag wordt genomen? Architecten zullen duidelijk maken dat zij onmisbaar zijn voor de oplossing van maatschappelijke problemen rond mobiliteit. Het is volgens hen volstrekt onvoldoende de beslissingen daarover alleen te baseren op functionele en financiële argumenten. Daarbij zullen ook de resultaten van het World Avenue project van Francine Houben en Luisa Maria Calabrese aan bod komen.
Uitgenodigd zijn: Tweede Kamerleden, ambtenaren van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, ambtenaren van het ministerie van VROM, directeuren van de Raad van Verkeer, leden van de VROMraad, bestuurders van de provincies van de zeven steden in het rondje Randstad (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden, Delft, en Gouda). Verder zijn vertegenwoordigers van het bedrijfsleven (Bank Nederlandse gemeenten, NS), van belangenorganisaties (ANWB, Fietsbond, Rover) en wetenschappers en architecten aanwezig. Ook het publiek kan deelnemen aan dit debat.
Het Grote Biënnale Debat vindt plaats op maandagmiddag 16 juni van 15.00-17.00 uur in de Museumpark Kerk, Rotterdam.
Symposia World Avenue en Holland Avenue
Deze symposia op 8, 9 en 10 mei zijn gekoppeld aan de tentoonstellingen World Avenue en Holland Avenue in het NAi en vormen daarmee de kern van het Internationaal Forum voor debat, de rode draad van de Mobility-biënnale.
Daarnaast is een aantal evenementen binnen het Internationaal Forum voor Debat geadopteerd door vrienden van de biënnale. Professionele instellingen hebben i.s.m. de Biënnale hierin een podium gevonden voor workshops, debatten of lezingen rond het thema mobiliteit.
Symposium Publiek Domein en Mobiliteit
Op zondag 22 juni organiseert dS+V voor zowel het Rotterdamse publiek als de Nederlandse vakwereld een Biënnaledag die in het teken staat van het publieke domein en de relatie tussen de ruimte, beweging en kwaliteit van leven in die stad.
's Middags is er een symposium voor de vakwereld. Arnold Reijndorp; socioloog, Willem de Haan ; criminoloog, Rients Dijkstra; stedenbouwkundige, Hans Monderman; verkeerskundige, en Michael van Gessel; landschapsarchitect, zullen een lezing houden en vervolgens onder leiding van Harm Tilman; hoofdredacteur 'De Architect', met elkaar in gesprek gaan.
Symposium Het Vervoer in de Toekomst
Op maandag 23 juni van organiseert Rijkswaterstaat een symposium met de naam 'Het Vervoer in de Toekomst'.
Gesproken zal worden over concepten die de behoefte aan vervoer van de samenleving van 2050 kunnen faciliteren.
Met een rondetafelgesprek over snelwegen in cultuurhistorische landschappen. Onder leiding van Paul Meurs, Urban Fabric.
NAi themalezingen
In aansluiting op de tentoonstelling ‘World Avenue’ organiseert de Vereniging Vrienden van het NAi in samenwerking met het NAi en de Architectuur Biënnale een serie lezingen over mobiliteit.
Space for Time, Design at Different Speeds
Zaterdag 24 mei van 13.00-16.00 uur
Tijd is in onze maatschappij een allesoverheersende factor. Alles moet sneller en met minder moeite gebeuren. Dat heeft natuurlijk invloed op het ontwerpproces. Hoe loods je mensen nog sneller van de aankomstterminal naar de uitgang van een vliegveld? De loopband is natuurlijk aan een maximumsnelheid gebonden dus moeten andere oplossingen worden bedacht. Tijdens deze middag wordt vanuit verschillende disciplines gekeken naar de invloed van de factor tijd op het ontwerpproces van gebouwen, producten en landschappen.
Moderator: Michiel Schwarz, onafhankelijk consultant op het gebied van de technologische cultuur. Met medewerking van: Ole Bouman, hoofdredacteur van het tijdschrift Archis, Thom Mayne van architectenbureau Morphosis (Santa Monica, USA), Mels Crouwel van Benthem Crouwel Architecten, John Thackara, directeur van Doors of Perception.
Mobility Structures
Zaterdag 28 juni van 13.00-16.00 uur
Tijdens deze lezingenmiddag wordt door verschillende architecten ingezoomd op mobiliteitsstructuren als vliegvelden en treinstations. Daarbij speelt ook de invloed van mobiliteit op de interne organisatie van een gebouw een rol.
Moderator: Aaron Betsky, directeur van het NAi. Met medewerking van onder andere: William Alsop, architect uit Londen, tevens bekend om zijn plannen voor de herstructurering van het stationsgebied in Rotterdam, Jan Hoogstad, architect uit Rotterdam, Jan-Willem van Kuilenburg, architect en directeur van het Rotterdamse ontwerpbureau Monolab.
Car Design
Zaterdag 12 juli van 13.00 - 16.00 uur
Tijdens deze middag komt een aantal auto-ontwerpers aan het woord over hun vak. Met medewerking van: Tom Matano, voorheen hoofdontwerper van Mazda (Japan) en momenteel Directeur Industrieel Ontwerp aan de Academy of Art College in San Francisco. Matano is bekend geworden met verschillende auto-ontwerpen voor Mazda en daarvoor ook voor General Motors, Volvo en BMW. Laurens van den Acker, Hoofd Ontwerp Ford Motor Company, USA. Daarvoor werkzaam bij Audi, Bugatti, Honda en Volvo. Een recent ontwerp is de Ford Model U, de groene auto van de toekomst.
De lezingen vinden plaats in het Auditorium van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi).
City Program m.m.v. AIR, AFFR, Boijmans van Beuningen, Chabot Museum, Nederlands Fotomuseum, Galerieroute, Centrale Bibliotheek Rotterdam, Goethe Institut Rotterdam, Kasteel Groeneveld Baarn, Maritiem Museum Rotterdam, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Museumpark Kerk, TENT, V2_Lab, WItte de With
Holland Avenue: vier TV programma’s in coproductie met de AVRO.
Verschillende excursies met o.a. Rotterdam Bycycle en Het Mobiel Natuurreservaat van Ton Matton langs snelwegen, bruggen en hoogbouwprojecten.
En een educatieprogramma voor kinderen en scholen.