Er zijn meerdere manieren om naar een stad te kijken. In Het Stedelijk Metabolisme wordt het stadslandschap beschouwd als een complex, uitgestrekt en interactief systeem dat onophoudelijk werkt om in de behoeften van zijn bewoners te voorzien. De meeste mondiale milieuproblemen zijn terug te voeren tot het gebrekkig functioneren van de stedelijke stofwisseling. Als we die problemen willen oplossen, zullen we ze in de stadslandschappen moeten aanpakken.
Tentoonstelling
Het Stedelijk Metabolisme
- van 29 mei tot en met 24 augustus 2014
- Kunsthal
- Westzeedijk 341, Rotterdam
De tentoonstelling Het Stedelijk Metabolisme is ingericht als een matrix. Langs de ene as lopen negen lijnen die elk één stroom behandelen: lucht, water, biota, voedsel, energie, afval, mensen, cargo en ten slotte zand, sediment en bouwmaterialen. Iedere stroom heeft een eigen paviljoen en wordt ontleed op drie schaalniveaus. Op het eerste niveau wordt ingezoomd op het ontwerpen aan de infrastructuur van de stroom zelf. Op het tweede wordt getoond wat de potenties zijn van het denken in stromen als het gaat om het oplossen van milieuproblemen. Op het derde niveau wordt getoond hoe de analyse van de stromen kan worden ingezet als een instrument voor ontwerp, planning en bestuur van onze steden.
De IABR vroeg het Planbureau voor de Leefomgeving te onderzoeken wat op mondiaal en landelijk schaalniveau voor iedere stroom afzonderlijk nu eigenlijk de belangrijkste kwesties en knelpunten zijn.
Langs de andere as toont het werk van het Atelier Rotterdam alle stofstromen in samenhang. Het is een eerste synthese van de metabolisme-benadering en het presenteert een aantal concrete voorstellen voor specifieke Rotterdamse locaties.