Tentoonstelling

Form and the City

Tentoonstelling Form and the City. Foto: George Brugmans
Tentoonstelling Form and the City. Foto: George Brugmans
    • van 3 juni tot en met 1 juli 2007
    • Deelgemeentekantoor Feijenoord
    • Paul Krugerstraat 181, Rotterdam

‘Ontwerp een gebouw waarin de nieuwe kracht van Rotterdam Zuid tot uitdrukking komt'. Met deze opdracht gaan 60 studenten uit binnen- en buitenland aan de slag tijdens de masterclass Form and the City. De masterclass wordt georganiseerd door de architectuurbiënnale en het Berlage Instituut, samen met Columbia University in New York. De masters van deze editie zijn Elia Zenghelis (architect en medeoprichter van Office of Metropolitan Architecture), Joan Ockman (Columbia University) and Pier Vittorio Aureli (Berlage Insitute).

    • Credits
Maashaven. Foto: Dieuwertje Komen
Studenten arriveren in Rotterdam. Foto: IABR

Pact op Zuid

De zuidoever van de Maasstad staat aan de vooravond van een wedergeboorte. Na jaren van economische achteruitgang, het vertrek van middenstand en bewoners met middeninkomens, het verval van woningen en openbare ruimte, is Rotterdam Zuid nu geoormerkt als gebied met potentie. In het Pact op Zuid werken gemeente, deelgemeenten, woningcorporaties, welzijnsorganisaties en bedrijfsleven samen om van Rotterdam Zuid weer een aantrekkelijk en economisch veerkrachtig gebied te maken. Samen investeren zij de komende tien jaar in betere woningen, mooiere buitenruimte, startende ondernemers en instellingen voor onderwijs, zorg en sport.


Opdracht Masterclass

Het Pact op Zuid wil de wijken versterken door een serie multifunctionele gebouwen te ontwikkelen die kunnen functioneren als nieuwe iconen voor Zuid: uitgesproken, uitnodigend en herkenbaar. Vandaar de opdracht aan studenten van over de hele wereld om culturele gemeenschapscentra te ontwerpen voor zeven locaties in de deelgemeenten Feijenoord, Charlois en IJsselmonde. De studenten verdiepen zich twee weken lang in de specifieke kenmerken van de verschillende locaties en ontwerpen voor elke locatie een gebouw. De negen deelnemende scholen zijn afkomstig uit alle windstreken, van Chili tot China.

Voor de locatie Wielslag in Bloemhof, bijvoorbeeld, wordt een combinatie gemaakt van onderwijs en gezondheidszorg, terwijl bij de Persoonsdam in Feijenoord de nadruk ligt op sportvoorzieningen. Aan de Maashaven in Charlois zullen onderwijs, educatie, maar ook startend ondernemerschap onderdak moeten vinden. En voor de Slagheklocatie in Hillesluis dient huisvesting te worden ontworpen voor functies die de naastgelegen Moskee aanvullen, zoals culturele voorzieningen en een aantrekkelijke openbare ruimte. De andere masterclass- locaties zijn: Metrostation Slinge, Rijnhaven aan de Kop van Zuid en de Groene Tuin in IJsselmonde.