Tentoonstelling

The High Ground

Down to Earth – The High Ground. Foto: Aad Hoogendoorn.
    • van 3 juli tot en met 14 augustus 2020
    • Biesboschhal op De Staart
    • Maasstraat Dordrecht

In 2020 is het 600 jaar geleden dat Dordrecht werd getroffen door een van de grootste watersnoodrampen in de geschiedenis van de Lage Landen: de Sint Elisabethsvloed. Sindsdien is de stad een eiland en nog altijd kwetsbaar voor overstromingen. Waterveiligheid heeft er daarom de hoogste prioriteit.

De tentoonstelling The High Ground laat zien hoe Dordrecht de waterveiligheid kan verhogen en tegelijkertijd woningen kan bouwen en werkgelegenheid stimuleren, de verbindingen in de stad en met de regio kan optimaliseren, en de levenskwaliteit en recreatiemogelijkheden voor inwoners kan verhogen. The High Ground was onderdeel van IABR 2020: Down to Earth.

    • Credits
Tentoonstelling The High Ground. Foto: Aad Hoogendoorn.

Onder leiding van Adriaan Geuze (West 8) werd in het Atelier Dordrecht gedurende twee jaar onderzocht hoe de noodzaak van zelfvoorziening bij een grote overstroming kan worden ingezet voor een duurzame stedelijke ontwikkeling: waterveiligheid als hefboom. De uitkomsten werden gepresenteerd in de tentoonstelling The High Ground tijdens de 9e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

Atelier Dordrecht onderzocht hoe het gebied De Staart een belangrijke rol kan spelen bij het realiseren van de Dordtse waterveiligheidsagenda. De vijf deelonderzoeken van ontwerpbureaus VenhoevenCS, PosadMaxwan, EGM architecten, Studio Donna van Milligen Bielke en West 8 laten zien dat een duurzame en inclusieve stadsontwikkeling kansen biedt voor het nu nog geïsoleerde gebied.

Maquette: EGM/Made by Mistake. Foto: Aad Hoogendoorn
Maquette: Made by Mistake. Foto: Aad Hoogendoorn.

Waterveiligheid als uitgangspunt vereist dat er op De Staart te allen tijde flexibele ruimte is om tijdens een ramp snel de benodigde opvang te realiseren. Door in het ontwerpproces aandacht te hebben voor extra vierkante meters voor opvang van evacuees en andere noodvoorzieningen, kan een stad gemaakt worden waar niet alleen gewoond en gewerkt wordt, maar waar ook ruimte is voor recreatie, educatie en andere publieke voorzieningen. Dit kan worden bereikt door een andere aanpak, zowel op gebouwniveau als van de buitenruimten. 

Het idee van de hefboom-aanpak is dat aanpassingen in het kader van waterveiligheid een gebied vooruit helpen. Voor het gebied De Staart betekent dit dat het altijd goed en snel bereikbaar moet zijn. Dat vraagt om nieuwe, goede verbindingen in en met de stad, en tussen stad en regio. Zo ontstaat er tevens goede toegang tot groen en water. Het Wantij kan worden ingericht als Getijdenpark: met positieve gevolgen voor de natuur, voor de recreatie van inwoners van stad en regio en voor de leefbaarheid op De Staart. Wonen op het water, in en met ruimte voor de natuur, wordt een serieuze optie.

Tekening: Merel Corduwer voor Atelier Dordrecht