Tentoonstelling

Reclaiming the Commons

Reclaiming the Commons. Foto: Aad Hoogendoorn
    • van 9 juni tot en met 11 juli 2021
    • Keilezaal in het Keilepand
    • Keilestraat Rotterdam

Vanuit de gedachte dat zon, wind en waterstof van iedereen zijn, zou ook de transitie naar duurzame energie van ons allemaal moeten zijn. De tentoonstelling Reclaiming the Commons vertrekt vanuit de vaststelling dat energie ooit onderdeel was van de commons (goederen of middelen die in gezamenlijk bezit zijn van gebruikers). Hoe kunnen de commons in de eenentwintigste eeuw opnieuw worden georganiseerd? 

Reclaiming the Commons was onderdeel van IABR 2020: Down to Earth. De tentoonstelling presenteert de resultaten van het Atelier Rotterdam. Daarin werd, samen met partners en bewoners van de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken, een ‘Instrumentarium voor de Wijk’ ontwikkeld, een toolbox waarmee bewoners zich de energietransitie kunnen toe-eigenen. 

    • Credits
Foto's: Aad Hoogendoorn

De transitie naar duurzame energie is urgent, maar ook zeer ingrijpend. Urgent, omdat de petrocultuur waarop de hedendaagse maatschappij draait, volop bijdraagt aan opwarming en klimaatverandering. Ingrijpend, omdat toegang tot energie de manier waarop wij wonen en zorgen, leren en leven, consumeren en produceren – hoe we met elkaar en de natuur omgaan en hoe we onze leefomgeving en samenleving inrichten en of iedereen daarbij gelijke kansen heeft – voor een groot deel bepaalt. 

De tentoonstelling Reclaiming the Commons vertrekt vanuit de vaststelling dat energie ooit onderdeel was van de commons: dat wat van een gemeenschap is en waar die gemeenschap gezamenlijk zorg voor draagt. Zon, wind en waterstof zijn van iedereen, de transitie naar duurzame energie zou daarom een gemeenschappelijke inspanning moeten zijn, in een gedeeld eigenaarschap.  

In het Atelier Rotterdam werd van 2017 tot 2020 in de wijk Bospolder-Tussendijken onderzocht hoe de energietransitie als hefboom voor de wijk kan functioneren. In Nederland moeten er zo’n 5.000 wijken van het gas af. Uit de eerste ervaringen blijkt dat dit geen eenvoudige opgave is. Er zijn problemen met de uitvoering en, vooral, de financiering en maatschappelijke draagkracht. De gemeente Rotterdam wees vijf wijken aan, waaronder de wijk Bospolder-Tussendijken (BoTu), waar de energietransitie als eerste plaats moet vinden. BoTu is een van de armste wijken van Nederland, maar ook een weerbare wijk: cultureel divers, mondig en zelfbewust. IABR–Atelier Rotterdam onderzocht of bewoners er mede-eigenaar van de transitie kunnen worden, op zodanige wijze dat een bijdrage wordt geleverd aan sociale inclusiviteit en een verbetering van leefomgeving en levenskwaliteit in de wijk.

Foto: Aad Hoogendoorn

Om inzicht te krijgen in de potentiële kracht van bewoners verkende het IABR–Atelier Rotterdam de zichtbare en onzichtbare sociale netwerken in de wijk. In hoeverre kunnen en willen bewoners er coproducent van hun leefomgeving zijn en verantwoordelijkheid nemen voor de transitie?  

Vervolgens ontwikkelde het IABR–Atelier, samen met bewoners en lokale partners, een Lokaal Energie Actie Plan (LEAP), dat in de tentoonstelling Energie van wie? werd gepresenteerd en onderwerp was van een aantal workshops en werksessies, met bestuurders, experts en stakeholders uit de wijk. Het ‘Instrumentarium voor de Wijk’, een toolbox die aan het Lokaal Energie Actie Plan is toegevoegd, werd in de tentoonstelling Reclaiming the Commons gepresenteerd.

De tentoonstelling Reclaiming the Commons is een vervolg op de tentoonstelling Energie, van wie?, die in december 2020 door de lockdown (vanwege de coronapandemie) al na drie weken moest worden gesloten en door beperkingen sowieso door weinig mensen kon worden bezocht.