Installaties bevinden zich in de dode hoek van het debat over opgenomen koolstof. Kunnen we er grip op krijgen? Kunnen we de voetafdrukken van installaties verkleinen? Hebben we al die installaties echt nodig? Op donderdag 20 juni presenteren GROUP A-CARBONLAB, de Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) en het KeileCollectief het tiende Carbon Stories-debat, getiteld We Need to Talk about Installations!, in het Keilepand in Rotterdam. Tijdens deze avond zullen DGMR, ABT-Lüning, Aveco de Bondt en GROUP A – CARBONLAB hun visies op dit onderwerp delen. Zij ontwikkelen gezamenlijk twee ontwerpvarianten voor een Parijsbestendig en klimaatpositief Rotterdams gebouw.
In tijden van klimaatnood moeten we allemaal stilstaan bij de vraag waar, wat en hoe we bouwen. We streven naar aantrekkelijkere steden met van duurzame materialen gemaakte, energieneutrale gebouwen. Dit bereiken we niet via afzonderlijke ingrepen: om Parijsbestendige of zelfs klimaatpositieve gebouwde omgevingen te realiseren moeten we typologie, energieconcept en materialiteit integreren.
De energieconcepten waarop technische installaties zijn gebaseerd en de materialen waarvan ze zijn gemaakt, vormen het hart van het debat over kWh en GWPa. In complexe projecten souperen installaties 30 procent van de bouwkosten en naar schatting 30 procent van de koolstofbudgetten op. Dit is een schatting, omdat de GWPa van installaties vaak geen rol speelt in gegevens en berekeningsmethoden.
Dit roept vragen op. Hebben we al die installaties echt nodig, of moeten we een stapje terug doen en onze problemen vaker op een minder technologische manier oplossen? Kunnen we gebouwen ontwerpen en bouwen die weinig of geen installaties nodig hebben? Kortom, we moeten het over installaties hebben!
Dit evenement vindt plaats tijdens de tentoonstelling HOW DO WE WANT TO BUILD M4H 2030; het debat tussen de sprekers en het publiek wordt gemodereerd door Geert Maarse.
Tijdens dit evenement is de voertaal het Engels.
Carbon Stories is een initiatief van GROUP A | CARBONLAB, de Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) en het KeileCollectief.