Tentoonstelling

Stadslandschap en klimaatverandering

    • van 29 mei tot en met 24 augustus 2014
    • Kunsthal
    • Westzeedijk 341, Rotterdam

De grootste stadslandschappen van de wereld liggen langs de kusten en in de delta’s. Deze gebieden zijn het meest kwetsbaar voor de gevolgen van een stijgende zeespiegel. Plannen voor waterveiligheid gaan hand in hand met gebiedsontwikkeling.

In de tentoonstelling Stadslandschap en klimaatverandering nemen de resultaten van de ontwerpwedstrijd Rebuild by Design een belangrijke plaats in.

Superstorm Sandy

Na een verwoestende tocht die begon in de Caribische Zee en die uiteindelijk aan minstens 286 mensen in zeven landen het leven kostte, landde Superstorm Sandy op 29 oktober 2012 op de noordoostkust van de VS. De gevolgen waren vernietigend. De belangrijkste metropoolregio ter wereld was dagenlang totaal ontwricht. 8,5 miljoen mensen kwamen zonder stroom te zitten, 650.000 huizen en meer dan 100.000 bedrijven werden beschadigd of vernield. Alles bij elkaar veroorzaakte de storm in 24 staten voor bijna 70 miljard dollar aan schade.

Orkaan Sandy was anders dan andere stormen. Al zijn slachtoffers hebben het druk met herstelwerkzaamheden, maar omdat Sandy er geen twijfel over heeft laten bestaan dat wat is weggevaagd, niet eenvoudigweg opnieuw kan worden opgebouwd, is er deze keer een andere aanpak nodig. De regio moet zó veerkrachtig worden, dat hij een volgende storm kan weerstaan.

Rebuild by Design

Op 7 december 2012 ondertekende president Obama een presidentieel besluit tot de oprichting van de Hurricane Sandy Rebuilding Task Force. Shaun Donovan, de minister van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling, werd aangesteld als voorzitter. Een van de initiatieven is Rebuild by Design, een ontwerpwedstrijd die is bedoeld om de door orkaan Sandy blootgelegde structurele en milieutechnische kwetsbaarheid in de regio aan de orde te stellen en budgettair haalbare maatregelen te ontwikkelen die de bewoners meer bescherming bieden bij toekomstige extreme weersomstandigheden.

Rebuild by Design, BIG U. Beeld: BIG Team

Niet alleen geeft Henk Ovink, onder anderen één van de curatoren van de 5e IABR: Making City, leiding aan de ontwerpwedstrijd, ook de voor Amerika nieuwe benadering is geïnspireerd door de Nederlandse aanpak van de waterproblematiek. De inbreng van Nederlandse ontwerp bureaus en ingenieursbedrijven en kennisinstellingen is dan ook groot. De New York Times vatte het samen als "how to think like the Dutch in a Post-Sandy world?".

Tien ontwerpvoorstellen van deelnemende teams aan de ontwerpwedstrijd Rebuild by Design waren te zien in de tentoonstelling Stadslandschap en klimaatverandering, onderdeel van Urban by Nature, in Rotterdam.

Videoboodschap van de Amerikaanse Minister van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling, Shaun Donovan, voor de opening Van IABR 2014: Urban By Nature.

© iabr/UP, 2014