Tentoonstelling

NU!

Ontwerpen in tijden van klimaatcrisis

Poster Nu! Ontwerpen in tijden van klimaatcrisis. Ontwerp: Dave van Toor
Poster Nu! Ontwerpen in tijden van klimaatcrisis. Ontwerp: Dave van Toor
    • van 5 april tot en met 26 mei 2021
    • Keilezaal
    • Keilestraat 9, Rotterdam

Studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en de afdelingen Graphic Design (BA) en Non Linear Narrative (MA) van de KABK in Den Haag bogen zich over de vraag hoe het ontwerp, het ontwerpen en misschien ook de ontwerper zich kan of moet verhouden tot de klimaatcrisis. De resultaten van deze overdenking en verbeelding werden verwerkt in een reeks van 400 posters.

De tentoonstelling met een presentatie van deze posters tijdens de biënnale Down to Earth was door de lockdown niet toegankelijk voor publiek. De posters werden daarom van 5 april tot en met 26 mei 2021 gedeeld op Instagram.

    • Credits
Nu! workshop, februari 2021. Foto: RAvB

Het narratief, de ruimtelijke opzet en de visuele identiteit van de tentoonstelling Nu! Ontwerpen in tijden van klimaatcrisis kwam tot stand tijdens een driedaagse workshop met de studenten onder leiding van Thijs van Spaandonk, hoofd van de masteropleiding Stedenbouw van de Academie van Bouwkunst en co-curator van de IABR 2020: Down to Earth. Twaalf studenten van de KABK en RAVB werkten aan het samenbrengen van het materiaal van de verschillende opleidingen en het vertalen van dit materiaal naar een tentoonstelling voor de biennale.

Zij ontwikkelden vier thematische lijnen:

De extremen

De klimaatcrisis leidt tot extremer weersomstandigheden. Welke extremen van water, droogte en temperatuur kunnen we verwachten en wat vragen deze en toekomstige extremen aan aanpassingen van onze leefomgeving? Maar ook, hoe verhouden we ons hiertoe? Moeten we deze extremen misschien ook manifester doen ervaren in onze leefomgeving waardoor onze bewustwording van de crisis wordt vergroot?

De/het andere

We zijn onderdeel van één biosfeer. Daar is geen ontsnappen aan. Ons handelen als mensen heeft invloed op andere organismen in de biosfeer en daarmee ook op onszelf. En ons (gebrek aan) handelen in Rotterdam heeft invloed op het handelingsperspectief van mensen en dieren op andere plekken op de wereld.

De commons

De klimaatcrisis komt voort uit onze extractieve omgang met de leefomgeving ten behoeve van eeuwigdurende economische groei. Steeds meer raken we doordrongen van het feit dat we een ander waarde-model nodig hebben. Een model gebaseerd op wederkerigheid en verbondenheid met de plek en de gemeenschap. Hoe ziet stedelijke ontwikkeling gebaseerd op het idee van de commons er dan uit?

Het afscheid

We moeten afscheid nemen van bepaalde grond- en brandstoffen maar vooral ook van bepaalde routines. Afscheid nemen doet pijn. Maar bij afscheid hoort ook reflectieen waardering van, of is het weemoed om elementen van het verleden. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat het voor iedereen beter is zo. Het afscheid creëert ruimte voor heroriëntatie zonder de ballast uit het verleden mee te hoeven dragen. Achteraf denken we: “Dat hadden we veel eerder moeten doen!”

Visual Essays Time's Up! Design: Elina Ersdorf, Graphic Design BA, KABK, 2020

400 Posters

Centraal in de tentoonstelling stonden de bijna vierhonderd posters die liggend in een grid vrijwel de gehele ruimte van de Keilezaal vullen. Dit veld van posters werd opgespannen tussen vier begrippen waar het ontwerpen zich toe moet verhouden: de extremen, het/de andere, de commons en het afscheid.

In het grid vinden ook ecologische elementen een plek. Iedere poster bevraagt op een andere manier hoe het ontwerp, het ontwerpen en misschien ook de ontwerper zich kan of moet verhouden tot de klimaatcrisis.

Tentoonstelling Nu! Ontwerpen in tijden van klimaatcrisis. Beeld: RAvB

De posters zijn gemaakt door ruim honderdtwintig studenten van de RAVB en ruim dertig studenten van de KABK. De studenten van de KABK gebruikten onder andere teksten van Timothy Morton als basis voor hun visueel essay. De studenten van de RAVB reflecteerden op hun eigen ontwerpprojecten naar aanleiding van onder andere de film Snowpiercer van Bong Joon Ho.

Naast de posters werden een aantal animaties getoond. Ook was er een bibliotheek waarin de bronnen die door de studenten zijn geraadpleegd, zijn opgenomen.

Posters Nu! Ontwerpen in tijden van klimaatcrisis.
Posters Nu! Ontwerpen in tijden van klimaatcrisis.