Tentoonstelling

Ministerie van Maak!

Ministerie van Maak! Foto: Paul Swagerman.
    • van 22 september tot en met 13 november 2022
    • Ferro
    • Keileweg Rotterdam

Het geheel aan ruimtelijke oplossingen van het Ministerie van Maak! werd samengebracht tot de grootste Nederlandse maquette ooit tijdens de 10e editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam It's About Time. In de Ferro, een oude aardgashouder in Rotterdam, liet het Ministerie van Maak! als collectief zien hoe we samen Nederland letterlijk weer kunnen - en gaan - ‘maken’. 

www.ministerievanmaak.nl

    • Credits
Ministerie van Maak! Foto: Paul Swagerman.

Het nieuwe interministeriële Ministerie van Maak! riep honderd ontwerpers en experts op om hun collectieve kennis en verbeeldingskracht in te zetten om tot nieuwe ontwerpen voor Nederland te komen. Hiermee wil het Ministerie van Maak! een een bijdrage leveren aan de radicale verbouwing van Nederland en concrete oplossingen bieden voor het woningtekort, de energietransitie en de gevolgen van klimaatverandering. Bovendien spoort het Ministerie van Maak! aan tot reflectie op de manier waarop de bestaande overheidsstructuren hiermee omgaan.

"Als gemeenschap staan we voor een aantal grote transformaties; deze opgaven hebben allemaal een ruimtelijk weerslag. Nederland heeft niet alleen de traditie om dergelijke complexe opgaven het hoofd te bieden, maar ook een eigentijdse architectonische discipline en de ontwerpkracht om een inspirerende bijdrage te leveren aan de urgenties van vandaag.", aldus de initiatiefnemers ­IABR, MANN en ZUS, gezamenlijk met VOLUME en de Independent School for the City.

1 miljoen extra klimaatbestendige woningen
Het hoofddoel van het Ministerie van Maak! is in een ruimtelijke benadering de oplossing voor verschillende maatschappelijke uitdagingen samen te brengen, denk aan: de consequenties van klimaatverandering, bodemdaling, de zeespiegelstijging, de stikstofproblematiek en de energietransitie. Heel concreet wil het Ministerie op een verantwoorde manier aan de woningbouwopgave van 1 miljoen extra klimaatbestendige woningen te werken. Daarnaast is het zaak oplossingen te vinden voor conflicterende regelgeving en de behoefte aan alternatieve samenlevings- en financieringsvormen.

Het ministerie zette een concrete opdracht uit voor 100 ontwerpers met de vraag om onderzoek te kunnen doen naar de ontwikkeling van 10.000 klimaatbestendige woningen binnen hun gebied en het maken van een ontwerp hiervoor. De ontwerpers en specialisten ontvingen een Test Kit met daarin alle benodigdheden. 

Elk ontwerpteam maakte hierna concrete voorstellen om een ruimtelijke geheel van Nederland te maken. Met het initiatief past het Ministerie van Maak! een aanpak toe die landelijk is, maar toch ook lokaal, met de specifieke situatie van 100 concrete ‘Test Locaties’ als uitgangspunt. Het is een nationale plankaart zoals die ook eerder bestond, maar nu ingevuld met lokale ontwerpkracht.

100 Testsites verdeeld
over Nederland.
Test Kit met ingrediënten voor 10.000
klimaatbestendige woningen.

Vervolgstappen
Het streven naar het vinden van duurzame oplossingen voor verschillende maatschappelijke vraagstukken, het aanzetten tot reflectie op bestaande overheidsstructuren en het bijdragen aan de radicale verbouwing van Nederland vraagt meer dan een expositie op zich zelf. Het Ministerie van Maak! zet daarom graag het dialoog voort in de vorm van toekomstige debatten, deeltentoonstellingen, mediaverschijningen, samenwerkingen en ministeriële bijeenkomsten.