Onderzoek

Architecture and Spatial Justice for Palestine

2025

Het Spatial Justice for Palestine Network (SJ4PN, NL) is een nieuw collectief van architecten, onderzoekers en docenten. Het collectief richt zich op medeplichtigheid, stilzwijgen en kennishiaten rondom de architectonische vernietiging van Palestina in de ruimtelijke disciplines. Het netwerk is in 2023 opgericht in reactie op het gebrek aan kritisch discours over de architectuur als zowel een oorlogswapen als een middel van verzet. Het collectief onderzoekt via openbaar toegankelijke lezingen en werkgroepen de historische en voortdurende rol van de architectuur in processen zoals domicide, kolonisatie, ecocide en ontheemding.

Daarnaast stimuleert het SJ4PN via openbaar toegankelijke evenementen en educatieve activiteiten de rol van architectuur, niet alleen als iets dat conflict mogelijk maakt of weerspiegelt, maar ook als potentieel middel voor verzet en voor de verbeelding van alternatieven. Het SJ4PN benadrukt de ethische verantwoordelijkheid van ruimtelijke professionals in tijden van crisis en stelt de vraag aan de orde hoe architectonische kennis kan bijdragen aan rechtvaardigere, lokaal verankerde en verantwoorde vormen van wederopbouw.

Deze evenementen maken deel uit van een brede solidariteitsactie over kennisdisseminatie die wordt ontwikkeld door een internationale groep van betrokken ruimtelijke en/of culturele professionals uit Nederland. De groep bestaat uit Arna Mačkić, Lada Hršak, Ali T. As’ad, René Boer, Nick Axel, Saja Amro, Saskia van Stein en Nama’a Qudah. 

Beeld: Studio Le Roy Cleeremans
    • Credits

De achtergrond van ‘Architecture and Spatial Justice for Palestine’

Reconstruction and Spatial Justice in Palestine is een in 2023 gestart langetermijninitiatief van het Spatial Justice for Palestine Network (NL). Door middel van openbaar toegankelijke lezingen en werkgroepen en een groeiend onderzoeksnetwerk wordt onderzocht hoe architectuur betrokken is bij zowel koloniaal geweld als verzet. Het project is bedoeld om de medeplichtigheid van ruimtelijke disciplines aan de stichting van koloniale nederzettingen ter discussie te stellen en kennisuitwisseling tussen regio’s en instellingen aan te moedigen.

Wat willen we met 'Architecture and Spatial Justice for Palestine' bereiken?

Met deze samenwerking willen we ruimte creëren voor kritische reflectie op de rol van de architectuur in zowel onderdrukking als bevrijding. Door lokale en internationale ruimtelijke professionals met elkaar in contact te brengen, bevordert het project solidariteit, bouwt het tegenverhalen op en draagt het bij aan een rechtvaardiger en inclusiever architectonisch domein. De samenwerking beoogt duurzame allianties te smeden tussen culturele instellingen en activistische netwerken die zich inzetten voor ruimtelijke rechtvaardigheid.

"Architectuur gaat uit van het principe dat het bijdraagt aan het algemeen belang. Deze goede bedoelingen zijn vaak westers georiënteerd en richten zich zelden op architectuur als een problematisch onderdeel van vernietiging."

Saskia van Stein, IABR