Dit event is gratis, je kan een gratis ticket hier reserveren. De gesproken taal is Engels.
“Als ik aan Gaza denk, stel ik me een huis vol leven voor, 12 kleinkinderen die op vrijdag binnenstormen om maqluba te eten, een familiefeestmaal. Ik verlang ernaar Gaza afgebeeld te zien als een plek van leven, niet alleen van dood en verderf. Ik hunker naar deze troostende illusie verpakt in wensdromen."
- Saja Amro, in ‘Is er poëzie na Gaza?’, een gesprek met Merve Bedir, gepubliceerd in The Public Review, 13 oktober 2024.
Dit avondseminar onderzoekt de kritische rol van architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp in de voortdurende vernietiging en kolonisatie van Palestina. Het panel zal onderzoeken hoe dringend het is om te begrijpen hoe deze disciplines zijn ingezet als instrumenten en heeft als doel om kennis uit te wisselen en de waargenomen neutraliteit van ruimtelijke beroepen uit te dagen. Architectuur, stedenbouw en landschapsbeheer hebben een belangrijke rol gespeeld sinds de Nakba in 1948, die gekenmerkt werd door bezetting, uitbuiting, vernietiging, ontheemding en aantasting van het milieu.
Naast het onderzoeken van deze destructieve processen, zal het seminar ook de nadruk leggen op ruimtelijke praktijken en strategieën van verzet die de kolonisatie uitdagen en streven naar emancipatie in Palestina en de bredere regio. Door middel van deskundige inzichten en diepgaande discussies zullen we onderzoeken hoe professionals in de architectuur kunnen handelen in deze tijden van massavernietiging.
De avond begint met een performatief gesprek en eetgebaren van architect en docent Saja Amro, gevolgd door lezingen van Léopold Lambert, hoofdredacteur van The Funambulist en Nama'a Qudah, BK Scholars for Palestine. De avond en lezingen worden gemodereerd door Ali T. Asad, onderzoeker, architect en hoofdredacteur van MAKAN Journal of Culture & Space.
We nodigen jonge architectuur- en designstudenten en architectuurprofessionals uit om deel te nemen aan dit gesprek over agency, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid binnen het ruimtelijk domein, in het bijzonder in de context van aanhoudende wreedheden.
Dit evenement wordt ondersteund door de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) en de Indepent School for the City, Rotterdam. Het is georganiseerd als onderdeel van een grotere kennisverspreidende solidariteitsactie die wordt ontwikkeld door een internationale groep van geëngageerde ruimtelijke en/of culturele beoefenaars gevestigd in Nederland.
Sprekers
Léopold Lambert is hoofdredacteur van The Funambulist. Hij is opgeleid als architect en auteur van vier boeken die het inherente geweld van architectuur op lichamen en de politieke instrumentalisering ervan op verschillende schaalniveaus en in verschillende geografische contexten onderzoeken. Hij is de auteur van Weaponized Architecture: The Impossibility of Innocence (dpr-barcelona, 2012), Topie Impitoyable: The Corporeal Politics of the Cloth, the Wall, and the Street (punctum, 2016) and La politique du Bulldozer: La ruine palestinienne comme projet israélien (B2, 2016). Zijn nieuwe boek heet States of Emergency: A Spatial History of the French Colonial Continuum (Premiers Matins de Novembre, 2021).
Saja Amro is architect, docent en ontwerper in Nederland en Palestina. Haar werk onderzoekt de invloed van ruimtelijk ontwerp op de sociale dynamiek in het onderwijs. In haar praktijk ontwricht ze traditionele klaslokaalstructuren, met als doel deze opnieuw op te bouwen volgens de principes van radicale pedagogie. Als docent aan de afdeling architectuur van de Gerrit Rietveld Academie gebruikt Saja het klaslokaal als een plek om samen te werken met haar studenten en ruimtes opnieuw vorm te geven, geïnspireerd door populaire onderwijsmethoden en de wortels van inheemse culturen.
Nama’a Qudah is een interdisciplinair onderzoeker die momenteel haar doctoraalstudie afrondt aan de Technische Universiteit Delft, bij de afdeling architectuur als onderdeel van de groep (Methods of Analysis and Imagination). Haar onderzoek richt zich op de architectuur van ontheemding, in het bijzonder Palestijnse vluchtelingenkampen, met behulp van methoden uit de architectuur, antropologie en creatief schrijven. Nama'a behaalde haar bachelor in architectuur aan de German Jordanian University en haar master in theorie en ontwerp aan de universiteit van Nottingham. Haar professionele carrière was verdeeld tussen de praktijk en de academische wereld, en ze heeft gewerkt tussen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Jordanië.
Over de serie
De serie onderzoekt de ruimtelijke praktijken en strategieën die zich verzetten tegen kolonisatie en werken aan emancipatie in Palestina en de omliggende gebieden. Het doel is om kennis uit te wisselen en de neutraliteit van ruimtelijke beroepen in twijfel te trekken. Architectuur, stedenbouw en landschapsbeheer hebben een belangrijke rol gespeeld sinds de Nakba, die gekenmerkt werd door bezetting, uitbuiting en vernietiging. Het seminar over kennisdeling zal cruciale kennis verspreiden over de medeplichtigheid van architectuur aan politiek, terwijl de workshop (die gepland staat voor begin 2025) de gelegenheid zal bieden om het huidige engagement van de architect kritisch te onderzoeken. Het uiteindelijke doel is om gezamenlijk een statement brief te schrijven aan Sigrid Kaag, VN Senior Humanitair en Wederopbouw Coördinator voor Gaza, in overeenstemming met Resolutie 2720 (2023) van de Veiligheidsraad.
Deze evenementen worden georganiseerd als onderdeel van een grotere kennisverspreidende solidariteitsactie die wordt ontwikkeld door een internationale groep van geëngageerde ruimtelijke en/of culturele beoefenaars gevestigd in Nederland.
IABR gradient. Beeld: Studio Le Roy Cleeremans