Omdat de deelnemers verschillende achtergronden hadden, stonden we allereerst voor de uitdaging om een manier te vinden om met elkaar te communiceren. ‘Na drie dagen werken aan een gezamenlijke opvatting van ons energiesysteem in relatie tot stedelijke structuren, hebben we een gedeelde taal gevonden in termen van typologieën en gemeenschappen’, zei Gerjan Streng. De resultaten van de workshop, die op de vrijdagmiddag door de groepen werden gepresenteerd, liepen uiteen van lokale actieplannen tot langetermijnvisies. ‘Dat een toekomstgerichte benadering beter werkt dan het weer opbouwen van wat verloren is gegaan, was voor mij een openbaring. Terwijl in de context van de wederopbouw de woorden build back better vaak vallen, kozen onze deelnemers building forward als hun leidend principe, en dat is het uitgangspunt van verdere inspanningen’, aldus Roman Zinchenko.
Alle presentaties bereikten op de een of andere manier het doel om niet langer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Vanaf de eerste presentatie was duidelijk dat de mensen in Oekraïne kwetsbaar zijn voor energiearmoede en dat het land wordt overgenomen door energieproducenten, terwijl het energieverbruik in oorlogstijd steeds problematisch wordt. Alle groepen ontwikkelden fantastische manieren om lokale gemeenschappen te versterken en om duurzame langetermijnvisies te creëren voor de contexten waarin zij werken. Door gezamenlijk aan zes gevallen te werken, onderzochten de deelnemers hoe energie gemeenschappen vormt en hoe gemeenschappen hun energietoekomst kunnen hervormen.
Drohobytsj: de onderzoekers stelden voor om de nationale technische universiteit van Donetsk, die binnenkort in Drohobytsj zal worden gevestigd, te betrekken bij de ontwikkeling van energie-innovaties gericht op flexibiliteit en gedragsverandering, met een nadruk op het elimineren van energiearmoede en het waarborgen van betaalbare energie voor de inwoners.
Ochtyrka: in deze studie lag de nadruk op het herstel van menselijk kapitaal in Ochtyrka, waar het aantal slachtoffers onder de bevolking significant is en 3 procent van de inwoners aan kanker lijdt. Het plan is om scholen en kinderdagverblijven als cruciale infrastructuur aan te merken en om een vijfstappenplan te ontwikkelen om de gemeente energie-efficiënt te laten functioneren.
Voznesensk: de onderzoekers adviseerden om voorrang te geven aan de ontwikkeling van oplossingen voor woningen, industrie en gemengde gebieden. Het gaat daarbij onder meer om de installatie van zonnepanelen in achtertuinen en het aanmoedigen van industrieel-agrarische samenwerkingsverbanden om lokaal biogas te produceren.
Vinnytsja: het onderzoeksteam ontwikkelde een educatief spel voor jonge professionals en gemeenschappen in Vinnytsia, Het was de bedoeling om scenario’s voor een duurzaam energieverbruik in verschillende contexten te simuleren en om het spel als een hulpmiddel voor gemeentelijke besluitvorming in te zetten.
Klesiv: de studie over Klesiv leidde tot het voorstel om energieveiligheid, waterzuivering en luchtvervuiling aan te pakken door afvalhopen bij steengroeven om te zetten in zonneparken, wat de energie-onafhankelijkheid zou bevorderen en tegelijkertijd het milieu zou versterken.
Cherson: de onderzoekers ontwikkelden een visie voor de toekomst van Cherson. In een honderdjarenstrategie stelden zij voor de haven en industrieën te verplaatsen, de productie van biobrandstoffen op te starten en een toeleveringsketen voor biomassa ten behoeve van regionale ontwikkeling te creëren.
We streven ernaar om volgend jaar een vervolgworkshop over dit onderwerp te organiseren; deze zal plaatsvinden in Oekraïne. Wil je op de hoogte blijven? Dan kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief.