IABR-2020-

Partnertentoonstelling: NU!

Ontwerpen in tijden van klimaatcrisis


DEZE TENTOONSTELLING IS UITGESTELD VANWEGE DE LOCKDOWN

MEER INFORMATIE VOLGT


IABR–DOWN TO EARTH stelt de vraag: Waar kunnen we landen?
Naar aanleiding van die vraag wijden de Rotterdamse Academie van Bouwkunst (RAVB) en de afdelingen Graphic Design (BA) en Non Linear Narrative (MA) van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) hun onderwijsprogramma’s aan het verkennen van hoe ontwerpers zich moeten verhouden tot de klimaatcrisis en welke actie ze kunnen nemen.

Hoe kunnen we ons leven en onze leefomgeving zo inrichten dat de toekomst volhoudbaar wordt? Hoe gaan we om met de tekortkomingen van de ‘moderniteit als project’? Welke waardes moeten we omarmen en waar moeten we afscheid van nemen?

Petra Eros, Visual Essays TIME'S UP

Graphic Design BA, KABK, 2020

Activistische tentoonstelling
In studio's, lezingen en afstudeerprojecten, en met artistiek en ontwerpend onderzoek als hun instrument, verkennen de studenten de verbanden tussen bovenstaande vragen en maken deze daad-werkelijk, ongeacht de grenzen van de werkelijkheid.
Omdat ze de uitkomsten van hun projecten graag met een breder publiek delen, vertalen de twee academies de resultaten naar een activistische tentoonstelling met ruimtelijke interventies, NU! ONTWERPEN IN TIJDEN VAN KLIMAATCRISIS, gepresenteerd in de Keilezaal, de hoofdlocatie van DOWN TO EARTH.

Freek van Riet, Hoogtij

Graduation Project MA Stedenbouw, RAvB, 2020

Time's Up
De bijna veertig studenten van de KABK ontwerpen een visueel essay, TIME'S UP, in de vorm van een posterserie (40x3posters), vlaggen, ruimtelijke installatie en performance. Samen met de werken van de ruim 100 studenten van de RAVB —maquettes, posters, presentaties, essays en manifesten— zijn ze de basis voor de tentoonstelling. Vervolgens wordt de tentoonstelling eind januari 2021 samengesteld en geproduceerd tijdens een vierdaagse workshop.

Elina Ersdorf: Visual Essays Time's Up!

Graphic Design BA, KABK, 2020

Voor NU! ONTWERPEN IN TIJDEN VAN KLIMAATCRISIS bundelen bijna 150 studenten van de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst (RAvB) en de afdelingen Graphic Design en Non Linear Narrative van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) hun krachten. Onder leiding van Thijs van Spaandonk, een van de curatoren van DOWN TO EARTH én hoofd Master Stedenbouw van de RAvB, en Roosje Klap, verantwoordelijk voor de grafische vormgeving van DOWN TO EARTH én samen met Niels Schrader hoofd van die twee afdelingen van de KABK.

Thijs de Boer, Riotopia

Graduation Project MA Stedenbouw, RAvB, 2020