IABR-

DOWN TO EARTH, de 9e editie van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, de IABR, is een biennale in tijden van pandemie. Het is daarom een anti-biennale, wars van iedere neiging tot spitsuur, die zich in de komende tien maanden, tot de zomer van 2021, stap voor stap uitvouwt in een serie tentoonstellingen en activiteiten waarvan de vorm en planning zich aan zullen passen aan de uitdagende omstandigheden.

DOWN TO EARTH start op 19 september met de eerste tentoonstelling, DROOGTE IN DE DELTA. De tweede, ENERGIE, VAN WIE? begint op 30 oktober. Beide tentoonstellingen vinden plaats in het nieuwe huis van de IABR, de Keilezaal, in het Merwe-Vierhavensgebied in Rotterdam.

artist impression van de animatie van Droogte in de Delta in de Keilezaal

© IABR, SMV

IABR–directeur en hoofdcurator van DOWN TO EARTH, George Brugmans: “Met deze twee tentoonstellingen zit de IABR opnieuw bovenop wat voor ons, zonder dat ik aan de ernst van de huidige pandemie wil afdoen, de echte actualiteit blijft, die van de klimaatverandering. Die confronteert ons sluipenderwijs maar toch bijna dagelijks met nieuwe problemen en de gevolgen daarvan. Na drie extreem droge zomers weten we dat zoetwatertekorten dreigen en dat we onze delta moeten aanpakken. En we weten dat onze huizen van het gas af moeten. Maar hoe we dat zó gaan doen dat we iedereen meekrijgen, zó dat mensen mede-eigenaar van de energietransitie kunnen worden en niet alleen de rekening gepresenteerd krijgen, dat weten we echt niet. Dat moeten we uitzoeken.”

DROOGTE IN DE DELTA en ENERGIE, VAN WIE? presenteren de resultaten van het ontwerpend onderzoek dat de IABR de afgelopen twee jaar, samen met vele partners, heeft gedaan. Met concrete voorstellen voor en markante verbeeldingen van praktische oplossingen draagt de IABR, als kennis- én cultuurinstelling, doelgericht bij aan daadwerkelijke verandering.

Download het volledig persbericht onder aan deze pagina