IABR-

Reineke Otten (Nederland, 1979) is een ontwerper die werkt op het gebied van visuele sociologie. Ze registreert en assembleert beelden en informatie om de patronen en ordeningen van de maatschappij te onthullen – en soms om schoonheid te genereren.

Sinds haar studie aan de Design Academy Eindhoven onderzoekt Reineke de verdeling van huidskleuren over de wereld; ze documenteert haar bevindingen visueel om de invloed van sociale, technologische en ecologische krachten op deze patronen te laten zien. Dit onderzoek kreeg voor het eerst vorm in haar afstudeerproject in 2002, een verzameling paletten en kaarten gebaseerd op huidskleuren. Sindsdien is het World Skin Color (WSC) project onder andere tentoongesteld op de Biënnale van Architectuur en Stedenbouw in Shenzhen (2007), het Centraal Museum Utrecht (2010) en de Triënnale Hasselt. Haar WSC Scarves, een collectie van 231 data-gegenereerde ontwerpen voor zijden sjaals, tilt dit onderzoek naar een nieuw niveau.

Parallel aan het WSC-project beoefent Reineke ‘streetology’, een intuïtieve methode om patronen van het dagelijkse stadsleven te classificeren en visueel te analyseren. Om de broze relaties tussen plaatsen te begrijpen, verzamelt ze beelden van alledaagse maar unieke details die vaak over het hoofd worden gezien, verloren gaan of vergeten worden in de ontwikkeling van steden. Dit onderzoeksproces voedt haar steeds evoluerende online catalogus, urbandailylife.com. Vanuit haar Rotterdamse studio blijft Reineke de grenzen van haar rol als ontwerper in het domein van de visuele sociologie verkennen. Daarnaast geeft ze les, produceert ze en speelt ze een rol als cultureel ondernemer en projectmanager in verschillende projecten.