IABR-

Devprayag - Samenvloeiing van Bhagirathi en Alaknanda tot de rivier de Ganga. Beeld met dank aan Wikimedia Commons.

Rotterdam Architectuur Maand, Nieuwe Instituut (NI) en Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) nodigen onderzoeker en milieuactivist Shrishtee Bajpai uit om te praten over wereldwijde water-gerelateerde problemen. Haar praktijk is gevestigd in India. In haar presentatie zal ze de stedelijke, architecturale, sociale, ecologische en geologische aspecten van het ontwerpen met water belichten, samen met architect, stedenbouwkundige, onderzoeker en Assistent Professor TU Delft, Taneha K. Bacchin, architect en onderzoeker bij MUST, Ziega van den Berk en het publiek.

Watergerelateerde problemen, waaronder droogte, overstromingen, gebrek aan drinkwater, verlies van biodiversiteit en sociale ongelijkheid vormen wereldwijd een grote uitdaging. Om deze problemen het hoofd te bieden bespreekt Shrishtee Bajpai welke mogelijke manieren er zijn om onze relatie met de natuur te herstellen en gezonde, inclusieve en veerkrachtige steden en samenlevingen te ontwikkelen. Daarnaast vertelt Bajpai over haar betrokkenheid bij de Rights of Rivers South Asia beweging, die zich inzet voor de rechten van de rivieren Ganga en Yamuna.

In een vooraf opgenomen videoboodschap zal Henk Ovink reflecteren op de leerlessen van de UN Water Summit in New York City (VS), georganiseerd door Tadzjikistan en Nederland.

Waterdag en Lezing: Restoring our Relationship with Water is onderdeel van het slotevenement van de Rotterdam Architectuur Maand en georganiseerd in samenwerking met IABR en het Nieuwe Instituut. Met rondleidingen, workshops en lezingen licht dit programma de stedelijke, bouwkundige, sociale, ecologische en geologische aspecten toe rond het ontwerpen met water.

Programma
Locatie: Nieuwe Instituut | Taal Engels | Tickets (€10/€5/€0)
19:30 uur Keynote door Shrishtee Bajpai
• 20:15 uur Gesprek met Taneha K. Bacchin, Shrishtee Bajpai en Ziega van den Berk, gemodereerd door Saskia van Stein (directeur IABR)
• 21:00 uur Einde van het programma

Sprekers
Shrishtee Bajpai is een onderzoeker, schrijver en activist die zich richt op het documenteren, onderzoeken en opbouwen van netwerk van radicale alternatieven voor dominante systemen met specifieke aandacht voor Inheemse en traditionele manieren van leven, besluitvorming en hun onderliggende wereldbeelden. Ze is lid van de milieuactiegroep Kalpavriksh in India. Ze maakt ook deel uit van netwerken zoals Vikalp Sangam, Global Tapestry of Alternatives en Global Alliance voor de rechten van natuur. Haar bezoek is mogelijk gemaakt via het Internationaal Bezoekersprogramma van het Nieuwe Instituut.

Taneha K. Bacchin is architect, stedenbouwkundige en onderzoeker, gespecialiseerd in de integratie van landschapsarchitectuur en territoriale (water)ecologie in stedelijk ontwerp. Zij is Assistant Professor Urban Design Theory and Methods en Coördinator van de Research Section of Urban Design, Faculty of Architecture and the Built Environment aan de Technische Universiteit Delft. In haar werk onderzoekt zij de samenhang tussen ruimte, ecologie, cultuur en politiek bij het ontwerpen van precaire en dynamische landschappen. Haar huidige werk richt zich op ecologische kwetsbaarheid, extreem weer en grondstoffenschaarste in relatie tot processen van de-territorialisering en re-territorialisering, met projecten in de Noordzee, het Noordpoolgebied, Brazilië en India.

Ziega van den Berk studeerde cum laude af aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam met haar project ‘Het Doggersland de kraamkamer van de Noordzee’, een windpark waarbij ze de opgave benaderde vanuit het bestaande landschap en zeeleven. Ze won met dit project de 1e prijs voor de Archiprix van 2021 en de NVTL talent award 2022. Ze is onderdeel van de Ambassade van de Noordzee waar ze met een multidisciplinair team onderzoek doet naar de menselijke en meer-dan-menselijke stemmen en belangen rond de ontwikkeling van windparken op zee. Ook is ze onderdeel van de Weterschappelijk Klankbord Commissie voor de ontwikkelingen rondom de Noordzee en werkt ze sinds 2013 als landschapsarchitect bij MUST.

Henk Ovink is een Nederlandse speciale gezant bij de Verenigde Naties en overstromingsdeskundige. In 2015 werd hij door het kabinet van Nederland benoemd tot de eerste speciale gezant voor internationale wateraangelegenheden. Als Ambassadeur voor Water is hij verantwoordelijk voor het bevorderen van waterbewustzijn over de hele wereld, waarbij hij zich richt op het opbouwen van institutionele capaciteit en coalities tussen overheden, multilaterale organisaties, de private sector en NGO's om de dringende waterbehoeften van de wereld aan te pakken en transformatieve interventies te helpen initiëren.