IABR-

25.04.2023

TERUGBLIK DEBATSERIE CARBON STORIES 20 APRIL

Lezing en dialoog over Systemische Innovatie

Carbon Stories 20 april 2023. Foto: Jacqueline Fuijkschot

Afgelopen donderdag organiseerden GROUP A | CARBONLAB, het KeileCollectief en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) de derde editie van de debatserie Carbon Stories. Deze avond stond systemische innovatie in de bouwsector centraal.

Peter van Assche (Architect bureau SLA en Professor Architecture & Circular Thinking), Mo Smit (Architect, Onderzoeker en Docent TU Delft), Thomas Wellink (Senior Adviseur Duurzaam & Innovatief Bouwen bij RVO) en Jan Willem ter Steege (Architect Popma ter Steege) gingen met elkaar in gesprek over welke veranderingen er op systemisch niveau nodig zijn om tot transitie naar een klimaat-positieve bouwsector te komen.

Volgens Peter van Assche is cultuurverandering cruciaal in tijden van systeem crisis. Aan de hand van voorbeelden uit Indonesië liet Mo Smit zien hoe economie en gemeenschappen samen kunnen komen om nieuwe vormen van cultuur te creëren. Thomas Wellink belichtte het belang van regelgeving en Jan Willem ter Steege toonde tot welke soort architectuur systemische recycling kan leiden. De avond, gemodereerd door Geert Maarse sloot af met een publiek gesprek waarbij er een pleidooi werd gehouden voor het verenigen van de architectuursector en om een register van 'schone architecten’ op te stellen.

Carbon Stories werd bijgewoond door ontwerpers, ontwikkelaars, onderzoekers, bouwers, beleidsmakers en studenten.

Wil je meer inzicht krijgen in CO2 en de rol van architectuur? Bekijk hier het debat terug.

SAVE THE DATE

De volgende Carbon Stories vindt plaats op dinsdag 13 juni (voertaal Nederlands) tijdens de vastgoedbeurs PROVADA in de RAI Amsterdam met het thema Geld speelt (g)een rol: duurzaam is niet duurder?! Welke economie hoort bij een klimaatpositieve gebouwde omgeving? Voorlopers in de ontwikkeling van klimaatpositieve projecten Onno Dwars (Ballast Nedam) en Constantijn Berning (Edge Technologies) gaan in gesprek met duurzame innovator Norbert Schotte (Gideon), sector banker Leontien de Waal (ABN AMRO) en beleidsmaker Thomas Wellink (RVO).

De daaropvolgende Carbon Stories is op donderdag 22 juni (voertaal Engels) in het Keilepand in Rotterdam met het thema Duurzaam verstedelijken: hoe formuleren we uitgangspunten en regelgeving richting een werkelijk duurzame verstedelijking van Nederland?