IABR-2020-

23
jun, 2021
19:00 - 21:30
jun, 2021
19:00 - 21:30

IABR x AANKEILEN!: WATERSCHOOL M4H+ BIOBASED 2

MYCELIUM

IABR, Studio Makkink & Bey, Aankeilen!

Tweede deel van een serie talkshows over de potentie van gebruik en productie van biobased materialen in de Rotterdamse stadshaven Merwe-Vierhavens (M4H).
Vanavond: MYCELIUM, het netwerk van schimmeldraden waar paddestoelen en schimmels uit zijn opgebouwd en dat geschikt lijkt als circulair (bouw)materiaal.

Duurzaam bouwen
In het kader van DOWN TO EARTH: WATERSCHOOL M4H+, verkennen de IABR en Studio Makkink & Bey in samenwerking met AANKEILEN! onze duurzame toekomst in een weerbare stad in een serie van drie gesprekken.

WATERSCHOOL M4H+ vergroot ons bewustzijn van onze enorme water-footprint en wat we daaraan kunnen doen, en neemt dit als uitgangspunt voor een alternatieve ‘al-doende-lerende’ gebiedsontwikkeling van de Rotterdamse stadshaven Merwe-Vierhavens (M4H).
Hoe kan een nieuw woon- en werkmilieu in M4H eruit zien, als er gedacht wordt vanuit een duurzaam gebruik van grondstoffen, hulpbronnen en biobased materialen als mycelium en hout? En hoe draagt de lokale productie en toepassing van deze materialen dan bij aan een aantrekkelijk, sociaal-inclusief woon-werk-productiegebied?

Waterschool M4H+: Artist's Impression Mushroom Production Landscape

beeld: Studio Makkink & Bey

Tijdens de tweede bijeenkomst van dit drieluik wordt de potentie van MYCELIUM onder de loep genomen.Kunnen zwammen worden gebruikt om vorm te geven aan de architectuur van M4H+, en wat zijn de condities voor productie? En kan het gebruik van zwammen worden geïntegreerd in deze wijk, waar al voedseltuinen en restaurants zijn gevestigd en waar de kleine maakindustrie ook in opkomst is?

Met Eric Klarenbeek (ontwerper bij Studio Dros & Klarenbeek), Aniela Hoitink (oprichtster NEFFA/MycoTEX), Mirjam Grob (biologische oesterzwam teler) en Rianne Makkink (ontwerper Studio Makkink & Bey).

Gespreksleider is Lucas de Man, regisseur, acteur en conceptontwikkelaar. Lucas is artistiek leider van Nieuwe Helden en Biobased Creations en presenteert verschillende culturele tv-programma’s, waaronder Kunstuur.


Vanwege het coronavirus en de voorschriften van het RIVM zullen we met een klein publiek het gesprek live voeren en is het nodig te reserveren.
Zo kunnen we er samen voor zorgen dat er nooit teveel mensen tegelijk aanwezig zijn en iedereen de bijeenkomst veilig kan bezoeken.
Om te reserveren klik je hier

Daarnaast is de gehele discussie via livestream te volgen. Dat kan via deze link.

Programma dinsdag 23 juni
18.00 – 19.00 uur: gelegenheid tot bezoek tentoonstelling RECLAIMING THE COMMONS in de Keilezaal
19.00 – 19.30 uur: inloop
19.00 – 21.30 uur: IABR x AANKEILEN!: WATERSCHOOL M4H+: BIOBASED 2

Locatie: Keilepand, Keilestraat 9, 3029BP Rotterdam