IABR-2020-


Vanwege het coronavirus en de voorschriften van het RIVM is het nodig een time slot te reserveren - dat kan hier. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat er nooit teveel mensen tegelijk aanwezig zijn en iedereen de tentoonstelling veilig kan bezoeken.


DOWN TO EARTH: DROOGTE IN DE DELTA

beeld: Aad Hoogendoorn

BOUWSTENEN VOOR EEN NIEUWE ZOETWATERSTRATEGIE
De tentoonstelling DOWN TO EARTH: DROOGTE IN DE DELTA, gecureerd door George Brugmans, begint waar de vorige biennale in 2018 eindigde: in onze eigen delta. Waarover we nu bijna iedere dag horen dat zij dreigt te verdrogen. Waterbedrijven waarschuwen de tuin niet te sproeien, de auto niet te wassen en het zwembad niet te vullen. Maar op andere momenten staan de straten juist blank en is er een teveel aan water.
In de delta waar we wonen confronteert klimaatverandering ons met nieuwe problemen. We hebben ons land honderden jaren lang steeds slimmer ingericht op het zo snel en efficiënt mogelijk afvoeren van water vanuit het oogpunt van waterveiligheid en landbouwproductiviteit. Maar hoe water vast te houden om het te kunnen gebruiken als we het nodig hebben, dat is een onverwachte uitdaging. Dat Nederlanders, als geen ander volk, weten hoe met water om te gaan, is dus even geen zekerheid meer.
De uitkomsten van het IABR–Atelier Droogte in de Delta staan centraal in de eerste tentoonstelling van DOWN TO EARTH. Ze worden in beeld gebracht door middel van een 30 meter brede en 3,5 meter hoge animatie van een doorsnede van de Nederlandse Delta. We kijken richting Duitsland, Frankrijk en België, stroomopwaarts langs de Rijn, Maas en Schelde, in de verte zien we de Alpen. In ongeveer zeven minuten laten Studio Marco Vermeulen en Tungsten Studio zien hoe onze delta nu functioneert, welke problemen zijn ontstaan door klimaatverandering en wat de concrete bouwstenen kunnen zijn voor een nieuwe, gemeenschappelijke zoetwaterstrategie in samenhang met andere transitie-opgaven.

DOWN TO EARTH: DROOGTE IN DE DELTA is open voor het publiek van 19 september tot en met 1 november - van dinsdag tot en met zondag, van 11 tot 17 uur. Op maandag zijn wij gesloten.

Voor alle bezoekersinformatie, klik hier