IABR-2018-

29
jun, 2018
14:30 - 17:00
jun, 2018
14:30 - 17:00

Test Site M4H+ en Textiel

IABR + Team1010

Dit is een besloten werksessie met stakeholders. Wilt u meer weten over Test Site M4H+? Kom dan naar het debat Stadshavens in de Delta op 4 juli.

De IABR en de initiators van het Rotterdam Makers District, gemeente en havenbedrijf Rotterdam, hebben het Merwe-Vierhavensgebied (M4H) en de omliggende wijken, samen M4H+, bestempeld tot Test Site M4H+. Hier komen de energietransitie en grote sociale vraagstukken onvermijdelijk samen met opgaven op het gebied van de circulaire economie, de maakindustrie in stad en haven, en bijvoorbeeld voedsel en watermanagement.

Textielmijn Rotterdam (en andere fantastische verhalen uit de buik van de kledingcontainer)
Dat de stroom textielafval die Rotterdam jaarlijks verlaat tien keer groter is dan wat er binnenkomt, weerspiegelt de rol van de stad als knooppunt in de geglobaliseerde keten van textielafval. Stel je voor dat we deze stroom kunnen exploiteren als ware het een mijn van natuurlijke grondstoffen: met behoud van waarde en de creatie van nieuwe jobs!

Textiel: waarde behouden, banen creëren

Beeld: Team1010

We beginnen er liever vandaag dan morgen aan: de textielwereld is volgens critici na de oliesector de meest vervuilende industrie. De productie van natuurlijke vezels zoals katoen vraagt om grote hoeveelheden land en water, kunstmatige vezels zoals polyester zijn een van de belangrijkste bronnen van de vervuiling door microplastics en de chemische producten voor het bewerken van stoffen vormen een flinke aanslag op de gezondheid van arbeiders in naaiateliers. Als kers op de taart belandt tweederde van onze kapotte of uit de mode geraakte kleding gewoon in de afvalbak en van daaruit in de verbrandingsoven. Maar het kan ook anders. Bestaande en nieuwe vormen van recyclage, chemisch of mechanisch, bieden ongelooflijke mogelijkheden om de ecologische voetafdruk van de sector en onze afvalberg te verkleinen.

Op vrijdag 29 juni bekijkt Team1010, dat het ontwerpend onderzoek doet in het kader van de Test Site M4H+, de kansen voor het verkorten van de textielketen binnen het M4H gebied. In een werksessie met experts en stakeholders uit het gebied (op uitnodiging) wordt op zoek gegaan naar de verborgen potenties van textiel en de kansen om binnen M4H een pilootproject op gang te trekken.


Op vier vrijdagen in juni zoomt Test Site M4H+ in op telkens een andere stroom, ENERGIE (8 juni, als onderdeel van de conferentie Energietransitie als hefboom voor weerbare steden), AGRI-FOOD (15 juni), BOUWMATERIALEN (22 juni) en TEXTIEL (29 juni).
In werksessies met stakeholders wordt de inhoud van het ontwerpend onderzoek verrijkt, aangescherpt en verwerkt in de ontwikkeling van het finale product: guiding principles en pilot projects voor de verdere ontwikkeling van M4H+.


locatie: HAKA-gebouw
datum: 29 juni
tijd: 14:30 - 17:00 uur
voertaal: Nederlands