IABR-2018-

22
jun, 2018
10:30 - 15:30
jun, 2018
10:30 - 15:30

Test Site M4H+ en Bouwafval

IABR en Team1010

Dit is een besloten werksessie met stakeholders. Wilt u meer weten over Test Site M4H+? Kom dan naar het debat Stadshavens in de Delta op 4 juli.

De IABR en de initiatiefnemers achter het Rotterdam Makers District, gemeente en havenbedrijf Rotterdam, hebben het Merwe-Vierhavensgebied (M4H) en de omliggende wijken, samen M4H+, bestempeld tot Test Site M4H+. Hier komen de energietransitie en grote sociale vraagstukken onvermijdelijk samen met opgaven op het gebied van de circulaire economie, de maakindustrie in stad en haven, en bijvoorbeeld voedsel en watermanagement.

Gered uit de sloop: de materialenbank als Missing Link?

Het stedelijk weefsel van het Merwe Vierhavensgebied en het aangrenzende Bospolder-Tussendijken is volop in verandering en zal de komende jaren een ware gedaanteverandering ondergaan. Maar grijpen we ook de kans die er ligt om in deze golf van afbraak en stadsvernieuwing een jarenlange tendens om te keren en op een andere manier om te gaan met de reststromen van de bouwsector?

De Materialenbank als Missing Link?

Beeld: Team1010

In M4H zijn al verschillende spelers actief die bouwafval valoriseren en een rol geven in de waardeketen. Zo is er Buurman dat houtafval verzamelt en een tweede leven geeft. En BouwAkademie dat inzet op kennisontwikkeling bij het slim demonteren van gebouwen. Hoe kunnen we, samen met actoren in M4H en omgeving, de bouwmaterialensector dusdanig inrichten dat hergebruik op grote schaal mogelijk wordt? Welke expertises, handelingen en nieuwe ruimtelijke voorzieningen hebben we hiervoor nodig?

Op vrijdag 22 juni gaat Team1010, dat het ontwerpend onderzoek doet voor de Test Site M4H+, hierover het gesprek aan. De werksessie (op uitnodiging) begint met een scavenger hunt in het Merwe Vierhavensgebied op de fiets, waarbij de deelnemers inzicht krijgen in de verschillende stappen van de keten: ontmanteling, logistiek, opslag, herstelling en verificatie van normen, om te eindigen bij afwerking en levering. Hierna volgt uitwisseling draait rond de vraag of een materialenbank een centrale rol kan spelen in het faciliteren van hergebruik van bouwmaterialen.


Op vier vrijdagen in juni zoomt Test Site M4H+ in op telkens een andere stroom, ENERGIE (8 juni, als onderdeel van de conferentie Energietransitie als hefboom voor weerbare steden), AGRI-FOOD (15 juni), BOUWMATERIALEN (22 juni) en TEXTIEL (29 juni).
In werksessies met stakeholders wordt de inhoud van het ontwerpend onderzoek verrijkt, aangescherpt en verwerkt in de ontwikkeling van het finale product: guiding principles en pilot projects voor de verdere ontwikkeling van M4H+.


locatie: HAKA-gebouw
datum: 22 juni
tijd: 10:30 - 15:30 uur
voertaal: Nederlands