IABR-2018-

29
jun, 2018
12:30 - 14:00
jun, 2018
12:30 - 14:00

High Noon: De Bron van Middelland

naar een weerbare waterwijk

Bron van Middelland + IABR
Tijdens de biennale is er op bijna iedere weekdag om 12:30 uur een High Noon.
Vandaag Ruud Reutelingsperger van Observatorium en Marc Bukman van Steenhuis Bukman Architecten over de Bron van Middelland.

artist impression
Rotterdam is een echte waterstad, waar ontwerpers en gemeente samen naar goede oplossingen blijven zoeken voor de waterproblematiek. Ook in de wijk Middelland dat geldt als urgent risicogebied met natte kelders en droogstaande paalkoppen. In de directe omgeving van het recreatiecentrum Oostervant moet de Bron van Middelland vorm krijgen. Hier worden hemel-, grond- en zwemwater op duurzame wijze gebruikt zodat de waterhuishouding in de wijk verbetert. Dankzij buffers en irrigatiesystemen verdwijnt het teveel aan hemelwater niet in het riool maar wordt het opgevangen om ingezet te worden voor een stukje stadslandschap, een groene zone voor de bewoners. Zo versterkt dit waterplan tevens de functie van Oostervant als ontmoetingsplek: een sociaal inclusieve omgeving waar bewoners kunnen ontspannen en elkaar ontmoeten, en waar sport en spel, educatie en bewustwording van de gevolgen van klimaatverandering hand in hand kunnen gaan.

Tijdens deze High Noon leiden de ontwerpers van de Bron van Middelland, Ruud Reutelingsperger en Marc Bukman, een gesprek met bewoners en publiek over de breedgedragen ambitie in Middelland om een weerbare (resilient) waterwijk te worden. Ze vertellen over het principe van het eerste OostervantImpluvium en gaan dieper in op hoe kunst, cultuur, ontwerp en verbeelding een rol kunnen spelen bij een dergelijk transformatieproces.

De opdracht voor de Bron van Middelland werd verleend door Water Sensitive Rotterdam, een programma van de gemeente Rotterdam.


locatie: HAKA-gebouw
datum: 29 juni
tijd: 12:30 - 14:00 uur
voertaal: Nederlands