IABR-2018-

De Internationale Architectuur Biennale Rotterdam opende op 1 juni 2018 haar achtste editie, het eerste deel van het tweeluik IABR–2018+2020–THE MISSING LINK, in één keer in twee steden: Rotterdam en Brussel.

foto: Aad Hoogendoorn

De hoofdtentoonstelling in Rotterdam was tot en met 8 juli 2018 te zien in het HAKA-gebouw, een rijksmonument in het Merwe-Vierhavensgebied (M4H), waar ook een uitgebreid programma werd gepresenteerd.
In diezelfde periode was én in het najaar is het World Trade Center in de Noordwijk in Brussel de locatie voor een tweede tentoonstelling en uitgebreid programma: You Are Here.
Sustainable Development Goals
De IABR zet de twee edities van 2018 en 2020 geheel in het teken van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en van het klimaatverdrag van Parijs. In het voorjaar van 2017 benoemde bestuurder-directeur George Brugmans daarom drie curatoren, de Nederlandse Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Vlaams Bouwmeester Leo van Broeck en de Belgische architect Joachim Declerck, voor twee biennales. Samen met de curatoren en hun teams werkt de IABR zo opnieuw aan de duurzame toekomst van de stad, ditmaal in één doorlopend proces van ontwerpend onderzoek en activiteiten, nadrukkelijk gemarkeerd door een werkbiennale in 2018 en een op resultaat gerichte biennale in 2020.

Onze toekomst in de delta, de delta van de toekomst
IABR–2018+2020–THE MISSING LINK richt zich, vanuit het ontwerp, op de vraag hoe de noodzakelijke opschaling en versnelling van de transitie naar een weerbare toekomst beter gerealiseerd kan worden.
The Missing Link

foto: George Brugmans

Om concreet met die grote opgave aan de slag te kunnen, ligt de focus eerst op de Delta van de Lage Landen, waar ontwerpend onderzoek plaatsvindt en IABR–Ateliers, de samenwerkingsverbanden tussen de IABR en verschillende provincies en gemeenten in Nederland en België, zijn opgestart. Wat en hoe kan ontwerpkracht bijdragen aan onze toekomst in de delta en aan de delta van de toekomst?

Wat houdt ons tegen?
Vanaf 1 juni 2018 presenteerde de IABR in het HAKA-gebouw vijf weken lang een tentoonstelling, in de vorm van een heldere werkagenda, en waar de bezoeker in vijf opeenvolgende ruimtes meegenomen werd in de zoektocht naar hoe de missing link te adresseren: we weten wat we moeten doen, maar wat houdt ons nog tegen als het gaat om een succesvolle transitie naar een weerbare toekomst? Hoe slaan we de brug tussen plannen en projecten, en tussen projecten en plannen?
Aan de slag
The Missing Link - beeld uit de tentoonstelling

foto: Ivo Haarman

De IABR laat zich ondertussen niet tegenhouden. In het kader van het IABR–Atelier Rotterdam bijvoorbeeld zijn de gemeente Rotterdam en de IABR onder meer aan de slag in Bospolder-Tussendijken, waar samen met Delfshaven Coöperatie en woningbouwcorporatie Havensteder aan een van de eerste energiewijken van Nederland wordt gewerkt. Ook verkent de IABR samen met gemeente en havenbedrijf hoe de voormalige stadshaven M4H en omliggende wijken de komende jaren proeftuin én etalage voor een technologisch én maatschappelijk succesvolle energietransitie in Rotterdam kunnen worden. En samen met de Provincie Oost-Vlaanderen wordt in het IABR–Atelier Oost-Vlaams Kerngebied onderzocht hoe sterke demografische groei als een kans voor duurzame stadsontwikkeling kan worden opgepakt.

We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar we moeten hem samen maken.

Meer lezen?
Voor het Curator Statement en de Onderzoeksagenda klik hier
Voor de IABR–Ateliers klik hier
Voor de volledige agenda klik hier