IABR-2020-

Sarah Ichioka is benoemd tot curator Water as Leverage, en Thijs van Spaandonk tot curator Energietransitie als Hefboom voor IABR–2020.

Het curator team wordt voorgezeten door George Brugmans en de curatoren zullen nauw samenwerken met een kleine groep co-curatoren, waaronder Robbert de Vrieze, co-curator in en namens Bospolder-Tussendijken. Andere co-curatoren worden na de zomer benoemd.


Sarah Ichioka (Oakland, 1979) leidt Desire Lines, een strategisch adviesbureau voor organisaties en initiatieven op het gebied van milieu, cultuur en maatschappelijke vraagstukken, gevestigd in Singapore.

Sarah Ichioka, Curator Water as Leverage
Sarah was eerder als directeur, planner, redacteur en curator actief bij verschillende gerenommeerde instituten op het gebied van cultuur, stedelijk beleid en onderzoek, waaronder het LSE Cities Programme, La Biennale di Venezia, Tate Modern, de Seoul Biennale of Architecture and Urbanism en de National Parks Board van Singapore. Voordat Sarah zich in 2014 in Azië vestigde gaf zij leiding aan The Architecture Foundation (Londen) en was zij mededirecteur van het London Festival of Architecture.
Sarah was of is adviseur van of jurylid bij een breed scala van culturele en ruimtelijke initiatieven, waaronder de European Prize for Urban Public Space, het Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative, de Resilient by Design Bay Area Challenge en Water as Leverage for Resilient Cities Asia. Ze was voorzitter van de internationale jury van de 22ste Triennale di Milano (2019) en van het curatorteam van het Britse paviljoen in Venetië (2010). Zij is lid van het Innovation by Design panel van de Design Singapore Council.

Sarah Ichioka studeerde aan Yale University en aan de London School of Economics. Ze was een World Cities Summit Young Leader, één van de Global Public Interest Design 100 en ontving een Honorary Fellowship van het Royal Institute of British Architects en een British Council / Clore Foundation's Cultural Leadership International Fellowship.


Thijs van Spaandonk (Tilburg, 1981) studeerde Architectuur aan de Technische Universiteit Eindhoven. Sindsdien verkent en adresseert hij met name de culturele aspecten van de grote uitdagingen waar we voor staan in verschillende hoedanigheden en hij draagt daarbij wisselende verantwoordelijkheden.

Thijs van Spaandonk, Curator Energietransitie als hefboom
Thijs is partner bij BRIGHT, een coöperatief voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van stadsontwikkeling dat hij in 2017 heeft opgericht samen met Gerjan Streng. BRIGHT genereert observaties en produceert prototypes ten behoeve van onderzoek naar en sturing van de invloed die energie-, voedsel- en mobiliteitssystemen en economische stelsels op onze omgeving hebben. BRIGHT is recentelijk intensief betrokken geweest bij de tentoonstelling ‘Places of Hope’ in Leeuwarden, het Nederlandse klimaatakkoord en de Regionale Energiestrategie voor de Provincie Noord-Holland, een stadsspel ter ondersteuning van klimaatakkoorden op de schaal van de wijk in Amsterdam in samenwerking met Play the City en Space & Matter, het educatieve spel Ministry of Food in samenwerking met Lava en de Nederlandse publieke omroep KRO-NCRV, en de productie van een collectie vleermuishuisjes.
BRIGHT is lid van het internationale samenwerkingsverband The Cloud Collective, een coöperatie van ontwerpbureausdie zich bezighoudt met de maatschappelijke impact van architectuur en design.

Het onderwijs speelt een belangrijke rol in Thijs’ verkenningeen van de ontwerpdiscipline. Hij heeft lesgegeven aan verschillende Academies van Bouwkunst en is momenteel hoofd van de masteropleiding Stedenbouw van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. De nadruk ligt daarbij op de vraag hoe het tegengaan van en aanpassen aan klimaatverandering de stad Rotterdam kan en zal beïnvloeden en, meer specifiek, welke competenties architecten en stedenbouwkundigen moeten ontwikkelen om goed betrokken te kunnen zijn bij dit proces.

Thijs maakt deel uit van de onderzoeksgroep Future Urban Regions. Hier richt zijn ontwerpend onderzoek zich op de Zeeuwse deltaregio, waar hij is opgegroeid. Hij is medeauteur van het boek Urban Challenges, Resilient Solutions: Design Thinking for the Future of Urban Regions, en hij was betrokken bij internationale samenwerkingsverbanden in Delhi en Beijing en visiting critic bij de Columbia University (New York) en Hong Kong University (Hongkong).