Nieuws

Transition-Scapes Workshop

2024

Workshop Transition-Scapes. Foto: Lena de Rouw

Transition-Scapes is een onderzoeksproject dat het ontwerp van interactieve (tentoonstellings)formats onderzoekt die toekomstige, ruimtelijke scenario's rond de (energie)transitie en hun maatschappelijke implicaties uitbeelden en representeren. Het volgt een research-by-design proces waarbij een prototype wordt ontwikkeld voor het Huis van de Toekomst in Bospolder-Tussendijken in Rotterdam. Linda Vlassenrood is curator en hoofdonderzoeker in het project.

De tweede workshop in dit proces vond plaats op 24 en 25 april op locatie bij Huis van de Toekomst. Het doel van de workshop was om twee concepten te schetsen voor een Transition-Scape-prototype dat verder zal worden ontwikkeld en uiteindelijk zal worden getest.

Tijdens de workshop werkten we collectief (1) om de ruimtes die momenteel beschikbaar zijn in het J.J.P. Old-blok en de initiatieven die ze huisvesten beter te begrijpen, (2) om een ​​alternatief waardesysteem op te zetten en te proberen dit te modelleren, (3) om de mogelijke verbindingen tussen het model en de realiteit te bespreken en ten slotte (4) om te onderzoeken of de Transition-Scape voornamelijk over een ervaring gaat of over de modelleringsvisualisatie. De eerste dag werd afgesloten met de presentaties van de rapid prototyping-oefeningen die de studenten van de Master Digital Design uitvoerden, die inspiratie boden voor aspecten van gemeenschapsvorming, delen en uitwisselen, het activeren van openbare ruimtes door samenwerking en creatieve manieren om met nutsbedrijven om te gaan.

Voortbouwend op de visualisatie en uitwisselbaarheid van de vier waarden die in de eerste workshop werden geïdentificeerd, uur (voor tijd), huur (voor huur/geld), buur (voor nabuurschap) en vuur (voor individueel geluk), identificeerden we twee hoofdrichtingen die de Transition-Scape zou kunnen volgen. De eerste is als een hulpmiddel voor gemeenschapsvorming, waarbij burgers zelf begrijpen dat ze impact kunnen bereiken met de middelen die ze tot hun beschikking hebben, en de tweede is als een managementtool die instellingen ondersteunt bij het visualiseren en daarmee erkennen van sociale en andere voordelen die momenteel verborgen zijn voor hun processen.

Linda Vlassenrood is curator en hoofdonderzoeker in het project. Transition-Scapes is geaccepteerd voor een RAAK MKB-subsidie ​​gefinancierd door Regieorgaan SIA (Nationale Organisatie voor Toegepast Onderzoek) en wordt ontwikkeld als een samenwerking tussen HvA - Onderzoeksgroep Civic Interaction Design, HvA - Onderzoeksgroep Spatial Urban Transformation, Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR), Arcam, Het Nieuwe Instituut, UNStudio, Bright, House of the Future, One Architecture, Clever Franke, Tellart, Shosho, Gemeente Amsterdam, Alliander, &Flux, Over Morgen, Play the City, Universiteit van Amsterdam, Planbureau voor de Leefomgeving, TU Delft.