In 2050 zal de regio rond Gent er ruim 100.000 inwoners bij hebben. Hoe kunnen we deze demografische groei aangrijpen als een kans om een duurzame, klimaatbestendige en gezonde leefomgeving te realiseren? Wat kunnen we nu doen om de toekomst zoveel als kan op de gewenste manier naar onze hand te zetten?
Met die vragen is in 2018 het IABR–Atelier Oost-Vlaams Kerngebied (OVK) opgestart. De eesrte toekomstscenario’s zijn vanaf 1 juni 2018 te zien in Rotterdam, op de hoofdtentoonstelling van het eerste deel van het tweeluik IABR–2018+2020–THE MISSING LINK.
Druk op bestaande ruimte
Het Oost-Vlaams Kerngebied is een netwerk van steden en gemeenten rond Gent. Verwacht wordt dat de bevolking in dat gebied tegen 2050 met 15 tot 25 procent zal toegenomen zijn. Dat komt neer op 100.000 tot 160.000 mensen, goed voor een middelgrote stad als Brugge of Alkmaar. Om die groei op te vangen, moeten er duizenden woningen, werkplekken en voorzieningen bijkomen. Dat zet een grote druk op de nu al zeer dichtbebouwde ruimte. Maar die demografische groei kan ook worden aangegrepen als de uitgelezen kans om de regio voor te bereiden op ingrijpende transities op het vlak van klimaat, energie, water, zorg, voedsel of mobiliteit.
Toekomstscenario's
Samen met de Provincie Oost-Vlaanderen zal de IABR de komende jaren onderzoeken en testen hoe het Oost-Vlaams Kerngebied een dergelijke groei het hoofd kan bieden, door er een duurzame, klimaatbestendige en gezonde leefomgeving te realiseren.
Studio 018 en het Laboratorium voor Stedenbouw van de EPFL Lausanne gaan, onder leiding van architect Paola Viganò en in samenwerking met onderzoeker Michiel Dehaene (UGent), aan de slag om deze ‘stip aan de horizon’ te concretiseren aan de hand van een aantal toekomstscenario’s. Hoe zou het gebied er in 2050 kunnen uitzien als de auto niet langer het dominante vervoersmiddel is, of als we volledig overgeschakeld zijn op hernieuwbare energie?
Naar realisatie
Belangrijker nog dan de toekomst te verbeelden, is de vraag hoe we die visies ook daadwerkelijk kunnen realiseren. Op 20 februari 2018 organiseerde IABR–Atelier OVK daarom een eerste urban meeting. In een gesprek met lokale ambtenaren, besturen en actoren bracht het Atelier regionale noden in kaart en onderzocht het welke werkmodellen en instrumenten nodig zijn om de noodzakelijke stap te zetten naar realisatie.
Innovatieve partners gezocht
In een volgende fase zal het Atelier via ontwerpend onderzoek op drie concrete demonstratieprojecten kansen en uitdagingen op het terrein testen. Deze kunnen op hun beurt een voorbeeld zijn voor vergelijkbare projecten in de regio en een hefboom om de gewenste ontwikkelingen te versnellen. Atelier OVK is daarom steeds op zoek naar innovatieve partnerschappen, ideeën en projecten. Initiatiefnemers zijn iedere donderdag welkom in het Atelier OVK (Pelikaanstraat 38 in Gent) of kunnen een e-mail sturen naar atelierovk@iabr.nl